Previše sunca

Za tinejdžerska "divljanja" odgovorni ljetni mjeseci

Foto: Ivica Galović
Za tinejdžerska "divljanja" odgovorni ljetni mjeseci
30.07.2010.
u 11:27
Američki stručnjaci vjeruju da se tinejdžeri postupno ljeti povećano iscrpljuju zbog čega lako postaju svadljivi, a često su rezultat niže ocjene u školi.
Pogledaj originalni članak

Mogu se ljutiti, svađati ili jednostavno biti skloni temperamentnim ispadima, no čini se da možda nije sve u hormonima koji se obično krive za nagle promjene raspoloženja kod tinejdžera. Naime, znanstvenici tvrde kako promjene godišnjih doba u kojima varira trajanje dnevne svjetlosti također utječe na mlade.
Na osnovu toga tvrde kako se tinejdžerima toliko teško prilagoditi dugim ljetnim večerima i svjetlijim jutrima da im je u potpunosti poremećeno spavanje. Upravo to, kažu znanstvenici s Instituta Rensselaer Polytechnic u New Yorku, može dovesti do promjena u raspoloženju i umora, pa čak i do toga da se u ljetnim mjesecima mladi češće debljaju nego u ostalim dobima godine.

Objašnjenje leži u tome da dugotrajna izloženost sunčevoj svjetlosti sprečava tijelo da proizvodi kemikaliju melatonin što uzrokuje umor. Ne osjećaju se umornima te odgađaju odlazak na počinak, no bez obzira što kasnije odlaze spavati, ujutro se dižu ranije nego inače zbog ranih sunčevih zraka.

Američki stručnjaci tako vjeruju da se tinejdžeri postupno ljeti povećano iscrpljuju zbog čega lako postaju svadljivi, a često su rezultat niže ocjene u školi.

– Ovo je dvostruki problem jer utječe i na tinejdžere i na njihove roditelje – objasnila je profesorica Mariana Figueiro s navedenog Instituta, koja je vodila istraživanje, dodavši kako bi rješenje bilo u tome da "tinejdžeri povećaju jutarnju izloženost suncu cijele godine i smanje izloženost svjetlosti predvečerja od proljeća nadalje kako bi se uspjeli dovoljno naspavati".

Studija je objavljena u časopisu Chronobiology International.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Maxich
Maxich
13:08 30.07.2010.

ne, krivi su RODITELJI, a i država koja nije uvela seksualni odgoj barem kao dio biologije i brige o vlastitom tijelu, ako ne i o osjećajnoj strani prirode u toj dobi.

Avatar Časna seka
Časna seka
21:33 30.07.2010.

Fali njima i seksualni odgoj i seksualna praksa.