Savjeti stručnjaka

Za mekšu kožu i zdravlje: Evo kako iskoristiti sjemenku i koru avokada

Foto: shutterstock
Za mekšu kožu i zdravlje: Evo kako iskoristiti sjemenku i koru avokada
10.09.2020.
u 07:00
Sjemenka avokada sadrži masne kiseline, dijetalna vlakna, kao i malu količinu proteina, dok neke studije čak pokazuju da sadrži antioksidanse i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Pogledaj originalni članak

Avokado je u zadnje vrijeme postao iznimno popularan na društvenim mrežama, pogotovo kao ukusan i zdrav doručak. Iako avokado u prehrani možete iskoristiti na razne načine, uvijek ostaju njegova kora i sjemenka koje većina ljudi samo baca u smeće. Stručnjakinja za hranu Emilie Vanpoperinghe za Metro je otkrila pet odličnih načina kako ih iskoristiti!

Ponovno uzgajanje avokada 
Sjeme avokada može prerasti u prekrasnu biljku. Da biste to učinili, trebat će vam tri čačkalice, čaša vode i prozor. Sjemenku probodite čačkalicama tako da može 'lebdjeti' na čaši, a donji dio sjemenke neka bude potopljen u vodi. Stavite na osunčanu prozorsku dasku. Vidjet ćete kako korijenje i stabljika počinju nicati za samo nekoliko tjedana. Kad stabljika naraste na oko 15 cm, malo je obrežite i pustite da ponovo izraste. Kad ponovno dosegne 15 cm, vrijeme je da je posadite u tlo bogato hranjivim tvarima.

Čaj od avokada 
Ako smoothie nije po vašem ukusu, skoristite sjemenku za čaj. Stavite je u malu posudu s vodom, a zatim pustite da vri pet minuta dok ne omekša. Nasjeckajte je sitno, a zatim dodajte u čajnik i ostavite u kipućoj vodi pet minuta. Procijedite u šalicu i uživajte.

Napravite avokado u prahu 
Sjemenku avokada stavite u pećnicu na nekoliko sati ili ostavite dan, dva na prozorskoj dasci obasjanoj suncem. Nakon što se osuši, dodajte u blender. Koristite ga u smoothiejima, za pečenje kruha ili salatama.

Za kupku
Za mekanu kožu dodajte koru avokada u svoju kupku te unutrašnjom stranom utrljajte svoju kožu. Ulje avokada sadrži antioksidanse i vitamine, uključujući vitamine C i E koji pomažu hidratizirati našu kožu i poboljšavaju njezinu elastičnost.

Ortoped savjetuje što raditi za zdravlje zglobova:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.