provjerite!

Vrijeme je da ih bacite: Ove namirnice sigurno predugo stoje u smočnici

Foto: Pixabay
Vrijeme je da ih bacite: Ove namirnice sigurno predugo stoje u smočnici
18.01.2022.
u 07:00
Imaju dug rok trajanja pa često zaboravimo da se mogu pokvariti
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno je da mnogi artikli koje pohranjujete u svojoj smočnici imaju iznenađujuće dug rok trajanja. No, samo zato što proizvodu još nije istekao rok trajanja ne znači da je u svom idealnom stanju. Iako već znate koju hranu ne biste trebali jesti nakon isteka roka valjanosti, poput mlijeka i sira, ne bi bilo iznenađujuće da niste dobro razmislili o hrani u svojoj smočnici, kako piše Reader's Digest.

Prašak za pecivo
Vrećice praška za pecivo i sode bikarbone s vremenom će izgubiti svoju moć. Možete testirati njihovu moć s ovim jednostavnim eksperimentom: pomiješajte sodu bikarbonu s octom i praškom za pecivo s vrućom vodom. Ako se zapjene i puste mjehuriće, znači da su sastojci još dovoljno svježi za korištenje.

Orašasti plodovi
Orašasti plodovi i sjemenke obično imaju veliku količinu ulja u sebi i to će ulje početi užegati nakon nekoliko mjeseci u vašoj smočnici. Znakovi užeglosti orašastih plodova ili sjemenki uključuju miris trave ili tamni izgled. Za optimalnu svježinu i dugovječnost stavite orašaste plodove i sjemenke u prozirnu vrećicu za zamrzavanje i stavite ih u hladnjak do godinu dana. 

Ovo je deset najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Žitarice
Nakon tri mjeseca, otvorena kutija žitarica ustajat će od izlaganja zraku, ali zatvorena kutija bi trebala trajati do godinu dana. S druge strane, rok trajanja može varirati, posebno ako žitarice sadrže orašaste plodove, koji su skloniji užeglosti.

Pivo
Čuvanje na sobnoj temperaturi nije nužno loše za vaše pivo, ali se može brže pokvariti. Nakon otprilike četiri mjeseca, toplina, svjetlost i zrak mogu prodrijeti kroz čepove boca. Skladištenje bez hlađenja ubrzava starenje i razvoj neugodnih okusa pa je čuvanje piva u hladnjaku najbolje rješenje.

Čaj
Vaše vrećice čaja trebate potrošiti u roku od godinu dana jer će ulja u čaju ostarjeti i vašoj jutarnjoj šalici čaja dati loš okus. Isto vrijedi i za vaša zrna kave i talog. Najbolje je da mljevenu kavu konzumirate u roku od dva do četiri tjedna. Ljubitelji instant kave imaju malo više vremena – oko dva mjeseca. 

Maslinovo ulje
Svjetlost i toplina nisu prijatelji maslinovog ulja. Ne biste se trebali razboljeti od stare boce maslinovog ulja, ali otvorena boca toga može imati malo neugodnog okusa nakon šest mjeseci. Ako maslinovo ulje ne koristite često, kupite samo malu bočicu kako biste ga mogli koristiti prije nego što se pokvari.

Majka podijelila trik kako brže osušiti odjeću tijekom zime: Trebate samo jednu plahtu!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.