KAMPANJA VEčERNJEG LISTA: KAKVO ZDRAVSTVO ŽELIMO

Vratite sistematski i liječenje studenata na jedno mjesto

30.11.2008.
u 18:48
Pogledaj originalni članak

Studenti su do 2003. godine imali cjelovitu zdravstvenu zaštitu. Na jednome mjestu, kod jednog liječnika mogli su obaviti obavezni sistematski pregled na prvoj godini studija, koristiti ostale preventivne usluge, a potom se na istome mjestu i liječiti.

Debljina je bolest, a ne samo estetski problem

Umjesto pacijenta liječnik danas pregledava računalo

Sveg u krvi otjerali ga s hitne i intenzivne

50 kuna dopunskog ili 3000 kuna participacije

Na liječenje u inozemstvo uglavnom se šalju djeca

Hrvatska ima treći najgori zdravstveni sustav u Europi

Pacijent u prvom planu

Zdravstvu sam već platio 336.000 kn, zašto bih još

Ukinite povlastice i uzmite imovinu dilera

Dođite s uputnicom po američki implantat dojke

2135 pacijenata dobilo termin

Ping-pong
Danas se zdravstvena zaštita provodi odvojeno, sistematski pregledi i ostale preventivne mjere obavljaju se u zavodima za javno zdravstvo u službi za školsku i sveučilišnu medicinu u mjestu studiranja, a liječenje provode izabrani liječnici obiteljske ili opće medicine. Ako je to liječnik u mjestu stalnog prebivališta, što je vrlo čest slučaj, student nema mogućnost liječenja u mjestu studija, osim u hitnim slučajevima.

Vrijeme je da se o zdravstvenoj zaštiti studenata raspravi i pronađe učinkovito rješenje. Smatra to prim. dr. Marija Džepina, voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo. Najavljena zdravstvena reforma dobra je prilika da se organizacija zdravstvene skrbi studenata promijeni i prilagodi njihovim potrebama, ističe prim. dr. Džepina.

– Ako, na primjer, student ima respiratornu ili urinarnu infekciju, služba za hitnu medicinsku pomoć nije ga dužna primiti jer se ne radi o hitnom stanju. Student bi tada trebao putovati svom izabranom liječniku u mjesto prebivališta, recimo, u Pulu, Rijeku ili Vinkovce. Isti je problem ako student ima izabranog liječnika u mjestu studiranja u Zagrebu, a ima zdravstvenih problema tijekom boravka kod kuće u mjestu stalnog prebivališta – napominje dr. Džepina.

HZZO ne plaća
Taj je problem najveći u Zagrebu, kamo oko 50 posto studenata na fakultete dolazi iz udaljenih županija i izvan Hrvatske. Svaki fakultet ima svog liječnika, koji je često jedini zdravstveni djelatnik kojeg studenti, radi pregleda prije smještaja u studentski dom ili sistematskog pregleda na prvoj godini studija, susreću i upoznaju, te mu se obraćaju i kada su bolesni. Međutim, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje te usluge zavodima za javno zdravstvo ne plaća, odnosno liječnicima koji te preglede obavljaju.

– HZZO navodi da studenti taj problem mogu izbjeći izborom liječnika obiteljske medicine u Zagrebu. No je li prijedlog HZZO-a, odnosno razjedinjena zaštita za studente najbolji izbor, pogotovo za one kojima Zagreb nije mjesto stalnog prebivališta i stanuju u studentskim domovima, ili će stanovati u budućem kampusu u Borongaju, gdje nije predviđena poliklinika?– pita se prim. dr. Marija Džepina.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr