Iz Hrvatske s ljubavlju

Viška pogača, soparnik, lumblija... tradicionalna hrvatska jela u novoj kuharici koja je već obišla svijet

Foto: Mario Poje
Viška pogača, soparnik, lumblija... tradicionalna hrvatska jela u novoj kuharici koja je već obišla svijet
31.03.2023.
u 11:20
Hrvatska kuharica „Kuhamo i služimo – iz Hrvatske s ljubavlju“, koja ima humanitarnu svrhu, predstavljena je u Zagrebu. Ova posebna kulinarska zbirka tradicijskih recepata na 296 uzbudljivih stranica priča najljepšu priču hrvatske gastronomije, a Zagrepčanima je predstavljena uz odabrane recepte na posebnoj večeri čiji je domaćin bio restoran Zlinje Blato.
Pogledaj originalni članak

Ova gastronomska zbirka na hrvatskom i engleskom jeziku djelo je članica hrvatske podružnice (Districta 126) najveće svjetske humanitarne organizacije Lions. Više od 1,5 milijuna članova organizacije Lions International diljem svijeta zahvaljujući ovoj kuharici upoznaje hrvatsku gastronomiju, a svoje prve primjerke već su nabavili Lionsi iz Australije, Švedske, Finske, Belgije, Nizozemske, Irske, Islanda, SAD-a i drugih zemalja.

Foto: Mario Poje

– Ovaj zahtjevan projekt uspio je zahvaljujući upornosti i dobroti nas devet članica projekta. Hrvatska je sa svojom eno–gastronomijom zanimljiva turistička destinacija. Željele smo približiti tradicijska jela domaćicama. Tekstovi su uradak naše članice NV-a i sjajne novinarke Mladenke Šarić. Budući da je kuharica dvojezična, odličan je poklon i za naše ljude u dijaspori. Posebno zahvaljujemo našem grafičkom uredniku, gospodinu Saši  Končaru, te sjajnim fotografima, gospođi Maji Danici Pećanić i gospodinu Jošku Čurkoviću. Listajući kuharicu, probudimo sva osjetila i poželimo pripremiti ta fina i draga jela koja nas vraćaju u domove naših baka i mama – istaknula je Đurđa Protić, članica Lions kluba Zrinjevac i urednica kuharice.

Foto: Mario Poje

Prihod od donacija za projekt i kuharicu namijenjen je dodatnom školovanju talentiranih učenika i učenica težeg materijalnog stanja u području kuharsko-gastronomskog znanja, usavršavanju organizacijskih sposobnosti te razvijanju komunikacijskih i prezentacijskih vještina.

Foto: Mario Poje

– Suradnju u projektu ostvarili smo s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih ASOO. Nacionalno natjecanje Worldskills ASOO-a najveće je okupljanje najboljih učenika srednjih ugostiteljskih škola. Najbolji među njima postaju naši kandidati za stipendije i dodatno usavršavanje vještina kuhara i slastičara. Nema sumnje da će donacije ostvarene projektom brojnim mladima omogućiti obrazovanje i osobni razvoj, koji će u budućnosti doprinijeti i kvalitetnijoj turističkoj ponudi Hrvatske – istaknula je Sandy Lovković, predsjednica povjerenstva New Voices.

Foto: Mario Poje
Foto: Mario Poje
Foto: Mario Poje

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.