dobro je znati

Ulijevate vodu u plastičnu bocu? Nemojte!

Foto: Getty Images
Voda iz boce
Foto: Getty Images
Voda iz boce
Foto: Thinkstock
Voda
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
voda
Foto: Thinkstock
Foto: Getty Images
Voda iz boce
Foto: Getty Images
Voda iz boce
31.07.2019.
u 11:41
Čuvamo okoliš, no , štetimo svom zdravlju, poručuju stručnjaci
Pogledaj originalni članak

Većina nas će bez ikavog razmišljanja uliti vodu u plastičnu bocu i iz nje piti. No, ne bismo trebali!

Čuvamo okoliš, no , štetimo svom zdravlju, poručuju stručnjaci i upozoravaju kako na ovaj način možemo našem tijelu napraviti više štete nego koristi. 

I to zbog Bisphenol-a A, poznatijeg po skraćenici BPA. Riječ je o kemijskom sastojku koji se koristi u proizvodnji plastičnih predmeta, uključujući i plastičnih boca koje koristimo.

Taj se sastojak može lako otpustiti iz ambalaže u vodu koju pijemo i potaknuti brz rast bakterija koje mogu ugroziti naše zdravlje. Upravo zbog toga stručnjaci savjetuju i da izbjegavamo piti kroz plastične slamke. 

"Čak i proizvodi na kojima je naznačeno da su "BPA free" nisu u potpunosti sigurni za korištenje jer se umjesto BPA koristi zamjenski sastojak koji može na isti način ugroziti zdravlje, poručuje Kent Atherton, CEO PuriBloc technology.

 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

LJ
ljutko
15:00 15.08.2019.

Zabranite plastike, a ne da nas svaki dan maltretirate ovakvim objavama, ne piti iz plastike, ne jesti iz plastike.......

Avatar finoallafine
finoallafine
15:06 31.07.2019.

Ček, ček, a kaj je onda s originalnim pićima koja kupujemo u plastičnoj ambalaži???

BE
Berlioz
15:45 31.07.2019.

Ako potražite Puribloc technology na internetu, kao što su to trebali napraviti svo novinari koji su prenijeli ovu vijest, znali bi da se radi o oglasu tvrtke kojoj je u interesu da ne točite vodu u boce nego da kupujete njihove proizvode. Tužno je stanje ne samo naših medija i novinara.