Turistička patrola

U Rovinju se svakom čini da je majstor fotografije

Foto: Renata Rašović
U Rovinju se svakom čini da je majstor fotografije
01.08.2014.
u 20:12
Puno aduta - Ljepota i zabave ne manjka, a nekoliko noćnih klubova radi do jutarnjih sati
Pogledaj originalni članak

Neće Salvador Dali – izložba grafika iz dva njegova najopsežnija opusa – bilo gdje. No, u Rovinju je ovog, kao i svakog ljeta na pravom mjestu, u stjecištu umjetnika iz cijelog svijeta, gradu gdje putnik može jednim pogledom u istom trenu, na samo jednom gradskom trgu, obuhvatiti artista na štulama, kostimirane zabavljače i slikara koji mirno uz štafelaj portretira more.

U gradu gdje se svakom može pričiniti da je majstor fotografije jer svaki pogled kroz objektiv čini iznimno slikovite razglednice.

Najviša točka grada

I zato je i ovog ljeta grad prepun turista, prilazni putovi zakrčeni, parkirališta krcata, gradska luka vrvi brodicama, malim i velikim jahtama pristiglim sa svih mora svijeta. A svi putovi vode prema impozantnom zdanju, crkvi sv. Eufemije, čiji je toranj najviša točka grada, s epicentrom u Eufemijinu kipu koji se vrti oko svoje osi i desnom rukom pokazuje smjer vjetra. Ispred crkve gomila turista, ali tek neki su se odvažili na uspon strmim drvenim stepenicama do 60 metara visokog zvonika koji je otvoren za turiste, ali samo one u dobroj kondiciji.

Potom se spuštaju skliskim kamenim ulicama prema staroj jezgri, koja prepuna mirisnih trgovina, ukusno uređenih galerija, malih suvenirnicama. No, nije ljepota ovdje jedini adut, ima i zabave jer u večernjim satima izlazi se u kafiće i klubove, njih nekoliko radi do jutarnjih sati.

Noć zvijezda padalica

U Rovinj je dobro doći bilo kada, ali svako ga treba posjetiti u kolovozu tijekom Noći sv. Lovre, kulturno-zabavne manifestacije koja još jače podvlači romantični duh grada. Zbiva se u noći kada je fenomen zvijezda padalica najvidljiviji pa se na nekoliko pozornica u gradu održavaju koncerti s nježnom, senzualnom glazbom, a za tu se priliku gasi javna rasvjeta. Grad je tada osvijetljen bakljama a terase duž rive osvijetljene su svjetlošću svijeća.

Prepoznali su to i na CNN-u pa su nedavno svrstali Rovinj pri vrhu liste najromantičnijih mjesta za odmor. “Dubrovnik dobiva puno ljubavi, ali mi smo opčinjeni manje poznatim Rovinjem na sjeveru zemlje. Na tržnici sv. Eufemije kupujte divlje šparoge, tartufe i morsku hranu koja je netom sišla s broda”, riječi su kojima je glasovita televizijska kuća odala priznanje i hrvatskom turizmu.

>>Batana i dalje plovi

>>Opatija; stara svakako jest, ali je još uvijek dama

>>Miomirisni vrt kojemu nedostaje tek Apoksiomen

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.