PRIZNALI SU

Trikovi kojima se konobari koriste za veću napojnicu: Šarmiraju, smješkaju se...

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Trikovi kojima se konobari koriste za veću napojnicu: Šarmiraju, smješkaju se...
27.09.2020.
u 07:00
Jeste li ikada primijetili da vaši konobari koriste ove trikove kako bi dobili veće napojnice?
Pogledaj originalni članak

O ovoj temi raspravljali su i korisnici društvene mreže Quora gdje su mnogi podijelili svoja iskustva. Među komentatorima pronašli su se i mnogi bivši ili sadašnji konobari i konobarice koji su podijelili svoje trikove. 

Suptilno klimanje glave prilikom primanja narudžbe ostavlja dojam kako je gostu pružena potpuna pažnja zbog čega on dobiva na važnosti. 

Osim što izgleda kao da ga se sluša bez prestanka, klimanje glavom popraćeno uz nazive određenih jela ili pića može potaknuti želju za njima jer izgleda kao da ih konobar odobrava, a ljudi vjeruju kako oni znaju sve o ugostiteljskom objektu u kojem rade.

Koliko Hrvati piju kave saznajte u videu:

Ako se radi o mjestu više kategorije, konobari će uz večeru rado napraviti nešto čime će zabaviti goste. Ne mora se raditi o nekom velikom spektaklu, dovoljno je impresionirati goste svojim vještinama. Ponekad je to specijalno flambiranje nekog jela, žongliranje bocama pića ili pak nešto treće što fantastično izgleda i odaje dojam kako konobar uistinu zna svoj posao. Ljudima obično nije problem pravom profesionalcu ostaviti koju kunu više no što su planirali. 

Dobro pamćenje najbolji je prijatelj svakog konobara ne samo u situacijama kada primaju narudžbu već i tijekom cijelog radnog vremena. Osim narudžbe, važno je zapamtiti poneke detalje poput imena ili isječaka iz razgovora koji su se s njima vodili. Ako mu konobar zapamti ime, pojedinac se lakše zbližava s osobljem restorana, a ako još i zapamte koje mu je omiljeno piće ili što uvijek jede, rado će ostaviti obilatu napojnicu.

Konobari su potvrdili kako uvijek pretpostavljaju tko iz društva će platiti račun, a onda prate tu dinamiku i toj osobi pružaju najviše pažnje. Jedan od malih trikovima kojima se koriste je i onaj da s tom osobom pokušaju ostvariti lagani dodir rukom po ramenu ili ruci kako bi ostvarili prisniji odnos. 

Posebnu pažnju konobari mogu posvećivati vašoj djeci ili ljubimcima, ali to ne mora značiti da im je uistinu stalo. Konobari znaju kako će ovo raznježiti svakog pojedinca i to ponekad znaju iskorištavati tako da im posvete posebnu pažnju koja najčešće rezultira velikom napojnicom radi ljubaznosti.

Važno je osigurati da se gost osjeća kao kod kuće, a tome dobro može poslužiti i uspostavljanje razgovora.
- Neki ljudi uvijek pričaju sa konobarima. Tako da, važno je taj razgovor nastaviti, a ne se samo smješkati i otići. Ako se u taj razgovor još može unijeti i neka šala koja se u njega uklapa, to je pun pogodak - rekla je Barbara V., sezonska konobarica koja zbog svojeg ljubaznog ponašanja i profesionalnog stava na nivou mjeseca putem napojnica zaradi i polovinu plaće.

Konobarici ostavio napojnicu od koje 'boli glava', porukom na računu otkrio pravi razlog!

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Foto: David Richard/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
NBA: Miami Heat at Cleveland Cavaliers
Foto: David Richard/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
NBA: Miami Heat at Cleveland Cavaliers

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
16:29 27.09.2020.

Jeste li ikad primjetili da vaši novinari baljezgaju bez veze?