Vino&Fino

Tri vinske čaše za sve prilike

Foto: Getty Images
Tri vinske čaše za sve prilike
28.05.2014.
u 12:10
Oblik čaše može istaknuti ili pak uništiti osobine vina
Pogledaj originalni članak

Ako ste zagriženi fan “gemišterica” (čaša bačvasta oblika koji nove generacije ne poznaju, s bijelom oznakom - crticom i natpisom “2 dl”, obavezna oprema birtija iz vremena socijalizma) s drukčijim čašama za vino nećete se puno zamarati.

Ostali će možda poželjeti imati čaše za bijelo vino, čaše za crno vino, veće, manje, čaše za pjenušce...

I sva je prilika da će ih se u kući nakupiti više nego što je doista potrebno.

Oblik čaše može istaknuti ili pak uništiti osobine vina - mjehurići pjenušca će vrlo brzo oslabjeti iz niske, široke čaše, na primjer.  Postoje čak čaše koje su oblikovane za određena vina i sorte grožđa.

No Joanna Simon, autorica Velike knjige o vinu, tvrdi da nam čak nisu potrebne različite čaše za bijelo i crno vino te da je dovoljno u kući imati “osnovni trojac”.

Važno je da je vinska čaša na nožici kako ne bismo rukom zagrijavali vino, da je dovoljno velika i u obliku tulipana koji se sužava prema vrhu.

Idealno je čašu napuniti do jedne trećine, osim ako je mala - tada je napunite do polovine. Staklo mora biti bezbojno, fino i glatko, a tri oblika koja će biti dovoljna za sve prilike čine dovoljno velika višenamjenska čaša (spomenuti oblik tulipana) za bijela i crna vina, copita, manja verzija vinske čaše, za porto ili cherry, te flûte, viša i uža čaša koja čuva mjehuriće pjenušavih vina.

Važno je i da čaše držite spremljene uspravne, na nožici. Držite li ih preokrenute, dobit će ustajao miris.

Perite ih vrućom vodom i s malo deterdženta, a u perilici suđa nemojte istodobno prati vinske čaše i ostalo posuđe. Također, nemojte ih pustiti da se suše na pari – bolje ih je obrisati.

>>10 trikova uz koje ćete lako zavarati ljude da se razumijete u vina

>>Odlična vijest za sve koji dan vole začiniti čašom crna vina

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.