Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Najstariji trijem u Moslavini, Struºec, vl. Pikija
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Naslovnica graditeljstva
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Crkvena ulica poč. 20. st. Kutina
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Ukrasna ograda ganga
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Veliki riječni kamen-babac- stavaljao se na uglove trijema
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Moslavački trijem Kutina
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Moslavački trijemovi, Crkvena ul. Kutina
Foto: Promo Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine
Niz moslavačkih trijemova, Crkvena, Kutina

Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine

03. 09. 2018. u 16:53
Kuća, trijem, trem, kuća na kat, čardak, je dom, prebivalište i utočište, a najčešći naziv za nju je hiža ili iža, jedinstveno je to mjesto sveukupnosti postojanja obitelji ili šire zajednice.

Pod tradicijskim graditeljstvom smatramo vjekovno preuzimanje i usmeno predavanje znanja, misli, stečenog iskustva, dakle svega onog što je čovjek smislio, ocijenio kao dobro i upravo kao takvo kulturno dobro predao budućim pokoljenjima. Tradicija je ovdje ujedno i oblik povijesnog svjedočanstva o cjelokupnosti ideja, običaja, vjerovanja jedne zajednice.

Na području središnje Hrvatske, pa tako i Moslavine još uvijek se mogu naći značajni primjerci narodnog graditeljstva koji se naslanjaju na graditeljske tradicije u Hrvatskoj Posavini s jedne strane, te bilogorsko-podravske s druge strane. To su objekti građeni od hrastovine, sječene u šumama koje se prostiru u naplavljenim područjima, uz rijeku Savu, Kupu, Lonju, Odru, te njihovim pritocima. Upravo te šume hrasta lužnjaka odlikuju se krupnim visokim, ravnim stablima, osobite kakvoće, otpornosti i trajnosti. U prošlosti je puk imao stanovita prava pri iskorištavanju šuma, tako da je za gradnju stambenih i gospodarskih objekata imao dozvolu sječe drva koliko mu je bilo potrebno. Za izgradnju nove kuće upotrebljavala se građa dovezena iz obližnjih šuma, a vrlo često i stara građa od rastavljenih drvenih kuća. Kuće su se preseljavale, presvlačile, s jednog mjesta na drugo vučom na drvenim valjcima. Tradicijske drvene kuće su podijeljene na prizemnice i katnice.

Foto: Promo Moslavački trijem Kutina

Kuća, trijem, trem, kuća na kat, čardak, je dom, prebivalište i utočište, a najčešći naziv za nju je hiža ili iža, jedinstveno je to mjesto sveukupnosti postojanja obitelji ili šire zajednice. U njoj se odvijaju svi životni procesi. U kući ili družinskoj hiži borave ukućani preko dana, a spavaju starci i djeca. Dvije su važne komponente za zajednički život: stol sa svetim i osobnim slikama, uspomenama iz prošlosti na zidu iznad njega, i drugo, zemljana peć, mjesto pripremanja hrane i izvor topline.

Seoska domaćinstva bila su smještena na užim parcelama, što dolazi do izražaja krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Gospodarske zgrade bile su grupirane u jednom ili dva niza smještenih uz rubne dijelove parcele. Čest slučaj bio je da se dvorište završava poprečno postavljenim štagljem, koji dijeli izgrađeni dio parcele od vrta i voćnjaka.

Tekst: Slavica Moslavac, muzejska savjetnica (Muzej Moslavine Kutina)

U Crkvenoj ulici nalazi se jedinstvena i zaštićena cjelina od pet kuća tradicionalne drvene arhitekture. Tri trijema i dvije drvene prizemnice građene od hrastovih greda i planjki na način karakterističan za narodno graditeljstvo ovoga kraja na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

21.09.2018. ispred trijema u Crkvenoj ulici u Kutini, održati će se promocija kataloga pod nazivom Tradicijska arhitektura Moslavine i Hrvatske Posavine, autorice Slavice Moslavac. Uz promociju kataloga, biti će upriličena i etnografska izložba pod istim nazivom te iste autorice, koja će na 14 rollupova, slikom i riječju predstaviti pučke starine, stambene i gospodarske objekte u donjoj ili jugozapadnoj, kao i gornjoj ili sjeveroistočnoj Moslavini, te Hrvatskoj Posavini, kao i ostatke nekadašnjeg načina gradnje kao i života u tim prostorima.

Foto: Promo Najstariji trijem u Moslavini, Struºec, vl. Pikija

U prigodnom glazbeno scenskom predstavljanju ivanjskih, svadbenih i žetvenih običaja sudjelovat će VS Rusalke, KUD Ivančice i KUD Banova Jaruga. A posjetitelji će imati prigodu razgledati Etno sobu priređenu upravo za ovu prigodu, a hologramskim pristupom bit će omogućeno pregledavanje i kratkih filmova o tradicijskom ruhu, pripremanju kruha, glazbenoj baštini, prvom spomenu imena Kutine i tradicijskom graditeljstvu.

RIZIČNI POSLOVI
Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj
pogledajte na vecernji.hr
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".