Mljaac!

Tko voli tikvice, obožavat će kruh napravljen od njih! Donosimo jednostavan, a preukusan recept

Foto: shutterstock
Tko voli tikvice, obožavat će kruh napravljen od njih! Donosimo jednostavan, a preukusan recept
25.04.2022.
u 15:30
Budući da su tikvice plodno povrće, razumljivo je da bi uzgajivači u vrtu od prije mnogo godina tražili načine da je uklope u sve. I kruh od tikvica vjerojatno je nastao iz ovoga, negdje u 19. stoljeću.
Pogledaj originalni članak

Tikvice su povrće koje ima tendenciju da poprimi okus ostalih sastojaka s kojima se kombinira. Uobičajeni je sastojak u slanim jelima, ali mnogi ljudi ne znaju da mogu biti i ukusan, zdrav sastojak koji je dio raznih pekarskih proizvoda. Ovaj popularni kruh dovoljno je ukusan da zaslužuje svoj dan za proslavu: Nacionalni dan kruha od tikvica.

Čini se da su se tikvice, kako su danas poznate, razvile relativno nedavno, negdje oko kasnih 1800-ih, u Italiji, premda neki izvori kažu da je još nekoliko tisuća godina prije postojao i u Meksiku, prenosi Days of the year.

Čini se da je tikva preko talijanskih imigranata stigla do Sjedinjenih Država i ostatka svijeta, a danas mnoge zemlje i kulture imaju jela s ovim svestranim povrćem.

 Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put

Foto: Getty Images
Krumpirići
Foto: Getty Images
Krumpirići
Foto: Thinkstock
Prženi krumpirići
Foto: Thinkstock
prženi krumpirići
Foto: Thinkstock
Krumpirići

Budući da su tikvice plodno povrće, uzgajivači su tražili načine da je uklope u sve pa je tako nasrao i kruh od tikvica, negdje u 19. stoljeću.

Tikvica ili ljetna tikva je običnozelene do tamnozelene boje, a može biti i tamno žuta i oblika velikog krastavca.

Većina recepata koji koriste tikvice zahtijevaju da se naribaju prije nego što se umetnu u tijesto, a bogate su vlaknima, imaju malo ugljikohidrata i prepune su vitamina, antioksidansa i minerala.

Za pravu proslavu Međunarodnog dana kruha od tikvica, isprobajte ukusan recept koji donosi Simply Recipes.

Sastojci:

  • 310 g do 425 g naribane svježe tikvice 
  • 170 g maslaca, otopljenog
  • 390 g višenamjenskog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 270 g šećera
  • 2 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g nasjeckanih pekan oraha ili oraha, po želji
  • 120 g sušenih brusnica ili grožđica, po želji

Priprema: 

Naribane tikvice stavite u cjedilo iznad zdjele da se ocijedi višak vode. Ako vam se čini da je ribana tikvica suha, poškropite je vodom u cjedilu, a zatim pustite da se ocijedi.

Zagrijte pećnicu na 175°C. Premažite maslacem dvije posude za kruh. U velikoj zdjeli snažno pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet, đumbir i mljeveni muškatni oraščić.

U drugoj velikoj zdjeli umutite šećer, jaja i vaniliju. Umiješajte ocijeđene naribane tikvice, a zatim i otopljeni maslac.

Dodajte brašno, trećinu po trećinu, u smjesu, miješajući nakon svakog dodavanja. Umiješajte orahe i sušene brusnice ili grožđice, ako ih koristite.

Podijelite tijesto na jednake dijelove između kalupa za kruh. Pecite 50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite u posudama 10 minuta. Okrenite na rešetke da se dobro ohlade.

Tommy (3) zaljubljen je u traktore: "Prvi put se u njemu vozio kad je bio star samo dva dana, a svako jutro obilazi kokoši i krave! Obožava životinje"

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
13:33 26.04.2022.

Odlican kruh s tikvicama