Slavlje vina

Tko će platiti rundu na račun – Svetog Martina

Foto: 'Miso Lisanin'
Tko će platiti rundu na račun – Svetog Martina
06.11.2010.
u 10:00
Domaćini se nadaju da će za Martinje imati raspoloženije i goste šire ruke nego što im u posljednje vrijeme sjedaju za stol
Pogledaj originalni članak

Hoće li se trend preokrenuti, a gosti se barem na dan krštenja vina, kao u dobra stara vremena, opet nadmetati tko će platiti rundu? Ugostitelji se za Martinje spremaju kao da će biti baš tako kada Sveti Martin 11. studenog, pretvarajući mošt u vino, izgovori svoje znano: “Mošt je pokršten, jedite i pijte, svega se vžijte, za tanec noge nabrusite i za mužiku vuha pripremite”.

 

 

U Kutjevo za 200 kuna

 

– Zaživio je taj običaj, Martinje se slavi i mnogi će kolege u svojim restoranima imati martinjsku večer. Ali kriza je, u ugostiteljstvu to osjećamo svakodnevno, pa će vjerojatno i Martinje proći u takvu ozračju. Davno su prošla vremena kad su se gosti borili tko će platiti rundu, sad svi čekaju da netko drugi posegne za novčanikom – kaže zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar.

 

Ponude ne nedostaje. Za martinjsko slavlje na sam dan, a često i pomaknuto na vikend, u subotu, potrebno je najmanje stotinjak kuna. Primjer je koprivnički hotel Podravina. Istodobno, za nešto bogatiji cjelovečernji program na seoskom turizmu Stara Marča u Kloštar Ivaniću naplatit će 300 kuna. Na Vuglec Bregu, pak, vinska fešta stoji 275 kuna, a tko želi prenoćiti i ujutro se okrijepiti doručkom, trebat će mu 550 kuna.

 

Nude se i jednodnevni izleti. Za posjet kutjevačkom kraju i podrumima iz Zagreba potrebno je dvjestotinjak kuna. U cijeni je i neizostavna degustacija vina te ručak.

 

 

Može i u svom podrumu

 

Agencije tradicionalno nude i dvodnevna, trodnevna putovanja u Opatiju, Malinsku, Umag... Dva polupansiona stoje od 499 kuna u Malinskoj na Krku (hotel Malin s četiri zvjezdice) do 570 kuna u umaškom hotelu s pet zvjezdica.

 

Zanimanje je veliko, i to čak usprkos aktualnoj kupnji putovanja u zadnji tren – kaže izvršni direktor za korporativne komunikacije adriatica.neta Kristijan Gržetić.

 

Martinjska je prigoda takva da dosta prepušta i mašti pa se krštenje vina može veselo proslaviti i u vlastitu podrumu, klijeti ili kod kuće. Bitno je samo s novokrštenim vinom u krvi ne sjedati za upravljač.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.