Kosa otkriva

Teški metali u organizmu odgovorni su za impotenciju

Foto: VL FOTO
Teški metali u organizmu odgovorni su za impotenciju
05.02.2012.
u 18:56
Grčevi mišića, neadekvatan prijenos živčanih impulsa i aritmija znak su da tijelu nedostaje kalcija, a anemija, gubitak kose, osjeta okusa, trajna slabost, povišen kolesterol upozoravaju na potrebu za bakrom.
Pogledaj originalni članak

Koliko ste puta, izlazeći iz ordinacije nakon razgovora s liječnikom koji je savjetovao ponavljanje pretraga, poželjeli da doznate više o stanju organizma ili da vam pretrage budu bezbolne? Manje je poznato da kosa, uz masno tkivo, predstavlja skladište tvari koje cirkuliraju u organizmu, a analiza vlasi ima mnoge prednosti u odnosu na analizu seruma i urina. Kosa raste oko centimetra na mjesec pa analizom dva centimetra vlasi uzete s tjemena doznajemo stanje organizma u posljednja dva mjeseca.

 – Analizom minerala u serumu i urinu mjerimo trenutačno stanje dok analizom minerala u kosi procjenjujemo nedostatak određenih elemenata uzrokovan dijetama, poremećajem prehrane, sindromima povezanima s gastrointestinalnim poremećajima, liječenjem farmaceutskim pripravcima, procesom starenja, ali i brojnim bolestima. Čak se procjenjuje dugotrajno izlaganje toksičnim elementima na radnom mjestu, u školi, kući – objašnjava nutricionistica mr. Mirela Marić iz Poliklinike Nemetova. 

Testiranje je namijenjeno svima koji imaju neke od navedenih poremećaja. Testiranje se provodi uzimanjem jednog grama netretirane kose, ošišane uz tjeme, a nalazi su gotovi za dva-tri tjedna – poručuje nutricionistica Marić. Upozorava i na simptome nedostatka metala.

– Grčevi mišića, neadekvatan prijenos živčanih impulsa i aritmija znak su da tijelu nedostaje kalcija, a anemija, gubitak kose, osjeta okusa, trajna slabost, povišen kolesterol upozoravaju na potrebu za bakrom.

Evo nekoliko primjera: živa - je odgovorna za brojne imunološke poremećaje - autizam, neuropatije, probleme s bubrezima, depresiju...

kadmij -   je odgovoran za  povišeni krvni tlak, problemi s bubrezima, seksualnu

olovo - u visokim koncentracijama izaziva anemiju,umor, neuroze

aluminij - je najčešći metal koji se gomila i odgovoran je za dugotrajni umor, mentalnu konfuziju i mišićnu slabost

arsen - je iznimno toksičan, a izaziva diskoloraciju kože, neuritis, neuropatiju, sklonost razvoju karcinoma

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
08:40 06.02.2012.

Prije rata moj susjed je isto od teških metala dobio impotenciju, naime radili smo u Tvornici strojeva i slučajno ga je nagazio viljuškar. Ovo mi je dalo za razmišljati, stoga ta teorija drži vodu. Naravoučenje: kada vidiš da ide viljuškar ti se makni u stranu ili odu jaja

DO
doktor1
12:54 06.02.2012.

Ova kao i niz drugih utvrđivanja ovog ili onog metala u organizmu nemaju nikakvu znanstvenu utemeljenost za zaključke koje nude oni koji ih promoviraju. Oštećenja teškim metalima su poznata ali ono što je bitno je dužina izlaganja, oblik i doza a to određivanjem \"koncentracije\" u nekoj tjelesnoj tekućini ne može polučiti nikakav zaključak. Porast ili manjak nekog spoja ne urokuje sam metal nego niz događaja koji su spregnuti i koji se ne mogu mjeriti jednostavnim koncentracijama nečega u tj. tekućini. Tipičan primjer kvazimedicinskog navlačenja na nepotrebne i skupe testove!