Turistička patrola – Vis

Svi se ovdje prepuštaju užitku i bez ludih zabava

Svi se ovdje prepuštaju užitku i bez ludih zabava
22.07.2014.
u 12:00
Na plažama Visa ne rentaju se pedaline, nema tobogana, samo modra boja mora
Pogledaj originalni članak

Već na trajektu koji od splitske luke vozi put Visa, gdje je moguć i susret s mudrim starcem koji će vam mirno reći da u životu ne treba žuriti jer smo “ovdje” ionako privremeno, tek u prolazu, putnik naslućuje da na otoku kojem hrli ususret sve satove treba odložiti na dno kovčega. Na plažama Visa ne rentaju se pedaline, morem ne jure plastične banane, nema tu tobogana ni padobrana, samo modra boja mora koja se pretvara u tirkiz.

Nema diskoteka

Nema ni diskoteka koje bi narušile tu čudesnu mirnoću. Noćni život podrazumijeva šetnju i odlazak na romantičnu večeru nakon koje se ljubavnici u čas mogu izgubiti u uskim uličicama između kamenih kuća. Pogled na viške palače, sačuvane tijekom godina duge i burne povijesti, putnika vraćaju u neko prošlo doba kada su otokom vladali Englezi, Francuzi, Talijani, Austrijanci, Grci, ostavivši djelić sebe u naslijeđe Visu. Danas su te palače s vrtovima mirisnih limuna pretvorene ili u obitavališta novih vlasnika, uglavnom stranaca, ili u restorane s bogatom gastronomskom ponudom. Vrtovi i terase restorana ugodno su mjesto na kojem ćete predahnuti kada se umorite od šetnji uskim uličicama, razgledavanjem dijela koji se zove Luka i u kojem su od davnina živjeli ribari, te viškog Kuta, u kojem se rodio i književnik Ranko Marinković, a koje su nastanjivali bogatiji vinari. Vis je jedna od posljednjih jadranskih oaza gdje možete naići na ljetno kino pod vedrim nebom i gledati film na projektoru 60-godišnjaku, koji još uvijek pouzdano radi.

Sve je ovdje retro

Valjda zato što je Vis godinama, zbog prisutnosti jugovojske, bio izoliran i zatvoren za turiste, sačuvan je ovaj otočni biser, što je prepoznala i Svjetska organizacija za zaštitu okoliša uvrstivši ga među deset najočuvanijih otoka na Mediteranu. Sve je ovdje retro, čak i modni vrisak iz nekih davno prohujalih vremena: jedna zlatna naušnica na ušnim resicama mnogih sredovječnih, pa i mlađahnih viških momaka. Putovanje Visom putovanje je kroz prošlost, a onaj tko je prevalio put do jednog od dalmatinskih najudaljenijih otoka neka se ne vraća kući ako nije posjetio Komižu. A to je već druga, vrlo posebna priča.

>> Kozmopolitski duh osjeća se na svakom koraku u gradu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.