Kreni zdravo

Sve što biste trebali znati o anoreksiji, bulimiji i kompulzivnom prejedanju

Foto: Thinkstock
Sve što biste trebali znati o anoreksiji, bulimiji i kompulzivnom prejedanju
02.04.2018.
u 11:30
Nespecifični poremećaj prehrane može biti ortoreksija, manoreksija, pregoreksija itd.
Pogledaj originalni članak

Postoje tri osnovna tipa poremećaja u prehrani, a to su:  anoreksija, bulimija i kompulzivno prejedanje.

Također postoje i nespecifični oblici poremećaja u prehrani koji se ne mogu svrstati u neki od ova tri osnovna tipa, no i dalje predstavljaju težak poremećaj i ozbiljan problem. Nespecifični poremećaj prehrane može biti ortoreksija, manoreksija,  pregoreksija itd.

Svaki od ovih poremećaja u prehrani predstavljaju specifičan problem kojega je nužno liječiti, a liječenje poremećaja u prehrani je gotovo uvijek uspješno ako se intervenira na vrijeme.

Poremećaje u prehrani ponekad je teško prepoznati, pogotovo kad se tek krenu pojavljivati prvi simptomi. Naime, osoba provodi strogu dijetu, jede premalo ili previše, a nikad nije zadovoljna svojim izgledom. Glavni simptomi poremećaja u prehrani su poremećen odnos prema hrani, negativna slika o svom tijelu, narušeno samopoštovanje.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj pročitajte na portalu Kreni zdravo

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
12:40 02.04.2018.

Šamarela terapija najbolja terapija,jedina efikasna!!! Nečeš jest?? Daj nemoj me J....!!!! Debela si a ličiš na radijator?? Ma koga ti tu ZAJ..VAŠ???