TURISTIČKA PATROLA

Suhopolje šampion: 'I sretna sam i ponosna, pogotovo kad netko izvana dođe i prepozna što radimo'

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Turistička ponuda Općine Suhopolje
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Turistička ponuda Općine Suhopolje
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Turistička ponuda Općine Suhopolje
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Turistička ponuda Općine Suhopolje
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Turistička ponuda Općine Suhopolje
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Turistička ponuda Općine Suhopolje
03.05.2022.
u 12:00
I sretna sam i ponosna, pogotovo kad netko izvana dođe i prepozna što radimo – kaže Sanja Sudar, direktorica Centra za posjetitelje u dvorcu Janković
Pogledaj originalni članak

Priveli smo kraju ovogodišnju kontinentalnu Turističku patrolu Večernjeg lista u kojoj smo vas reportažama proveli Bošnjacima u Vukovarsko-srijemskoj, Cernikom u Brodsko-posavskoj, Desinićem u Krapinsko-zagorskoj, Erdutom u Osječko-baranjskoj, Gornjim Knegincem u Varaždinskoj, Hlebinama u Koprivničko-križevačkoj, Kamanjem u Karlovačkoj, Mrkopljem u Primorsko-goranskoj, Oprtljem u Istarskoj, Pisarovinom u Zagrebačkoj, Suhopoljem u Virovitičko-podravskoj, Štrigovom u Međimurskoj, Udbinom u Ličko-senjskoj, Velikom u Požeško-slavonskoj, Velikom Ludinom u Sisačko-moslavačkoj i Velikim Trojstvom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Barokni koncerti u crkvi

Na tome smo putu bilježili ocjene za svako mjesto i, naposljetku, kada smo zbrojili sve bodove, u konkurenciji između šesnaest destinacija na kontinentu šampionsku titulu ove je godine odnijelo Suhopolje, mjesto desetak kilometara udaljeno od županijskog središta Virovitice. Od mogućih stotinu Suhopolje je za urednost, izgled i čistoću mjesta, gostoljubivost domaćina, smještaj, sadržaje za djecu, biciklističke staze i sadržaje za rekreaciju, pješačke staze i šetnice, kulturne sadržaje, izletišta te opći dojam osvojilo 95 bodova. Drugo mjesto dijele Desinić i Štrigova koji imaju 91 bod.

– Jooj, baš lijepo. I sretna sam i ponosna, pogotovo kad netko izvana dođe i prepozna što radimo – kaže Sanja Sudar, direktorica Centra za posjetitelje u dvorcu Janković koji se nalazi u središtu mjesta, opasan lijepo uređenim perivojem.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U Suhopolje je za urednost, izgled i čistoću mjesta, gostoljubivost domaćina, smještaj, sadržaje za djecu, biciklističke staze i sadržaje za rekreaciju, pješačke staze i šetnice, kulturne sadržaje, izletišta te opći dojam osvojilo 95 bodova

U povijesti, ali i sadašnjosti Suhopolja upravo dvorac i Jankovići imaju središnju uslugu, a grofovska priča u ovome malom mjestu započinje krajem 18. stoljeća kada vlastelinstvo postaje vlasništvom obitelji Janković nakon što je majka Ivana Nepomuka Jankovića de Priberta, Julijana Fekete od Galente, od kneza Kazimira Esterházy od Galante kupila cijelo vlastelinstvo. Do dolaska Jankovića Suhopolje je bilo nenastanjeno i tu je bila močvara koju su oni dali isušiti. Otuda i naziv, isprva Suho Polje, danas Suhopolje. Između ta dva imena bilo je još jedno, Terezovac.

Nakon godina propadanja obnovljeni dvorac lani je otvorio vrata za posjetitelje i sada je ovo dvorac u kojem se može i prenoćiti:

– Kod nas gosti imaju prilike učiti o povijesti, ali i spavati u toj povijesti – kaže Sanja.

U prvoj godini poslovanja bilo je oko dvije tisuće noćenja. Trenutačno je u funkciji 15 soba za smještaj 30 osoba, doskora će kapacitet biti dvostruko veći jer je ovo dvorac u kojem se može prenoćiti. Noćenje s doručkom je oko 500 kuna (za dvije osobe). Sam se dvorac može posjetiti (individualna je cijena ulaznice 25 kuna) i njegovim se hodnicima uz pomoć vremenskih lenti vratiti u prošlost, u vrijeme kada su ovdje stolovali Jankovići. Dvorac ima i 5D kino, a u dvorcu se organiziraju i brojna kulturna događanja.

U lobby baru ponuda je ovdašnjih proizvođača, poput slastica svjetski poznate slastičarke Sandre Jadek iz Slatine, nagrađivanog džina Kostelca iz Orahovice... Terasa bara je u parku, a obična kava stoji samo osam kuna. Gosti u restoranu dvorca, Papuku, imaju doručak, a u sklopu dvorca je i suvenirnica s lokalnim proizvodima. Svojevrsni je koncept dvorca Janković zapravo povijesno-lokalni, a tome ćemo dodati i kako je dvorac rekonstruiran po ideji domaćih dizajnera, a u njemu je namještaj proizveden u Đakovu. Jedini restoran u Suhopolju nalazi se u parku dvorca.

Osim u povijesti, Janković su bili ključni i u stvaranju kulturne baštine Suhopolja. Jedan od primjera jest crkva sv. Terezije Avilske koju je Ivan Nepomuk Janković de Pribert posvetio svojoj supruzi barunici Tereziji rođenoj Püler. U kripti crkve danas oboje počivaju, sa sinom. Ova klasicistička građevina koja će ove godine obilježiti svojih 220 godina jedinstvena je u kontinentalnoj Hrvatskoj i gradnjom potpuno odudara od seoskih crkvi, a s obzirom na to da se nalazi na podravskoj magistralnoj cesti, putnici često zastanu da bi je vidjeli:

– Nastojim crkvu što više otvoriti ljudima. Prelijepa je i iznutra i izvana i šteta je da se to krije – kaže župnik Ljubo Krmar.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Župnik Ljubo Krmar nastoji crkvu sv. Terezije Avilske što više otvoriti ljudima

Zbog iznimne akustike, crkva je savršena zvučna pozornica za održavanje baroknih koncerata.

Utakmica s reprezentacijom

Još će jednu obljetnicu Suhopoljčani obilježiti ove godine – 110 godina od osnutka ponosa mjesta, nogometnog kluba Suhopolje čiji su igrači 1998. godine pobjedom nad tadašnjom Croatijom osigurali ulazak u prvu nogometnu ligu. Trener Ivan kaže da će se na obljetnicu održati i međunarodni turnir te da će u Suhopolje doći veteranska reprezentacija Hrvatske. U klupskim su prostorijama stare fotografije generacija suhopoljskih sportaša te brojni pehari koje je klub osvojio. Sam se klub nalazi neposredno uz dvorac, a s obzirom na sportske terene i plan da u dvorcu uskoro budu i dodatni sadržaji, poput sauna, u Suhopolju se puno uzdaju i u sportski turizam.

Sve će se ove obljetnice obilježiti na Veliku Gospu kada je u Suhopolju i najživlje jer je tada kirvaj u mjestu. Pa ako još niste bili u Suhopolju, možda je baš to prilika da ga posjetite i uživajte u gostoljubivosti i zajedništvu ove male sredine.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.