Važno je odmah reagirati

Preboljela meningitis: 'Mislila sam da me boli glava od mamurluka, a onda sam doznala istinu'

Foto: Facebook/Alice Baird
Preboljela meningitis: 'Mislila sam da me boli glava od mamurluka, a onda sam doznala istinu'
18.09.2019.
u 09:01
Iako je zbog bolesti propustila putovanje u Hrvatsku, sretna je jer je prepoznala prve znakove bolesti na vrijeme i spasila si život
Pogledaj originalni članak

Alice Baird (20) iz Engleske noć nakon izlaska osjetila je jaku bol u glavi koju je pokušala prespavati. Ipak, ni nakon toga njezina glavobolja nije prestala pa je otišla u bolnicu. Testovi su pokazali kako ima bakterijski meningitis i sepsu.

Foto: Facebook/Alice Baird

"Popila sam nekoliko pića, ali nisam bila pijana. Idućeg jutra probudila sam se s užasnom glavoboljom i pomislila sam da se radi o mamurluku. Probala sam spavati, ali nisam uspjela. Imala sam simptome kao da imam gripu. Nazvala sam mamu i rekla joj da mi nije dobro, a ona je onda došla po mene i odvela me do bolnice", rekla je za Daily Mail. 

Dok je mama došla u grad u kojem živi Alice, prošlo je već dva sata, a njezini simptomi samo su se pogoršali. Nije mogla gledati u svjetlo i osjećala se bolesno, a u automobilu je imala grčeve. U bolnici je stavljena u induciranu komu na tri dana i provela je dva tjedna oporavljajući se. 

"Roditelji nisu znali hoću li se oporaviti i hoću li preživjeti. Bojali su se da ću možda imati trajno oštećenje sluha ili vida ili oštećenje mozga, što mogu biti posljedice meningitisa i sepse. Nisam mislila da ću se sa samo 20 godina boriti za život.

Zbog boravka u bolnici propustila je putovanje u Hrvatsku s prijateljima, ali i obiteljski odmor u Belgiji. 
"Meningitis se vrlo brzo razvija. Želim upozoriti sve mlade ljude kao što sam ja da budu svjesni ove bolesti i da odmah reagiraju. Upravo brza reakcija može spasiti život u ovom slučaju", izjavila je Alice.

Meningitis je opasna bolest koju karakterizira upala moždanih ovojnica. Postoji bakterijski i virusni meningitis, a upravo je bakterijski puno opasniji. Bolest se prenosi kapljičnim putem – slinom, kašljanjem, ljubljenjem ili dijeljenjem pribora za jelo. Najčešći su simptomi jaka glavobolja i ukočenost vrata, a prati ih i groznica, povraćanje, preosjetljivost na svjetlost i glasne zvukove, a nekada se pojavljuje i osip.

Pogledajte kako se zdravo hraniti nakon 50. godine života: 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
09:31 18.09.2019.

Meningitis se može izliječiti, a može se i alkoholizam.

Avatar patkovic
patkovic
10:27 18.09.2019.

koji antibiotik je dobar za njega da si pomognemo ako ga imamo dok nas ne naruče