Nemojte zanemarivati san

Spavanje manje od šest sati ima velike utjecaje na mozak, evo koje...

Foto: Shuttershock
Spavanje manje od šest sati ima velike utjecaje na mozak, evo koje...
18.09.2022.
u 06:00
Istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse za oboljeti od gripe i raznih viroza jer imunitet pada i postajete osjetljiviji.
Pogledaj originalni članak

 Odavno je svima poznato koliko je san važan za pravilno funkcioniranje, koncentraciju, motivaciju i uspješno odrađivanje dnevnih obaveza, ali unatoč čestim upozorenjima i savjetima, ljudi se ne pridržavaju onog pravila da spavaju otprilike 8 sati za zdravlje organizma, već gledaju serije dugo u noć, ostaju na druženjima do kasno, tipkaju na mobitel... 

Liječnica Rebecca Robbins objasnila je što se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može napraviti i samo jedan sat više.

"Ako jednu noć spavate osam sati, a već iduću šest i tako mijenjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sljedeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije."

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

Foto: Twitter
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Također, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse za oboljeti od gripe i raznih viroza jer imunitet pada i postajete osjetljiviji. 

Imati točan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja. "Mnogi misle da samo djeca trebaju dobru rutinu spavanja, ali trebaju je i odrasli."

Liječnica Robbins predlaže da ne koristite mobitel prije spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonete u san. Također, ako se slučajno budite tijekom noći, nemojte uzimati mobitel u ruke. Pokušajte sjesti, prekrižiti noge i odraditi meditaciju, prenosi LADBible.

Znate li koji je najzdraviji položaj za spavanje?

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
12:29 18.09.2022.

Nije zdravo to je premalo....