OMILJENO POVRĆE

RECEPT DANA Počela je sezona tikvica: Uz ovih 7 recepata sada možete u njima guštati baš svaki dan

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
16.06.2025.
u 09:30
Tikvice sadrže vrlo malo kalorija, bogate su vlaknima, vitaminom C, kalijem i antioksidansima
Pogledaj originalni članak

Iskreni obožavatelji jedva su je dočekali, no sada je konačno tu – sezona tikivica, omiljenog povrća. Tikvice sadrže vrlo malo kalorija, bogate su vlaknima, vitaminom C, kalijem i antioksidansima. Idealne su za ljetne dane jer pomažu hidrataciji i podržavaju rad probavnog sustava. Osim toga, mogu se pripremati na bezbroj načina, a mi imamo 7 recepata koji će vas oduševiti.

Pohane tikvice: Kad je o tikvicama riječ, ovo je klasik koji svi obožavaju. Narezane tikvice uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice, a zatim kratko ispržite na ulju. Poslužite ih uz jogurt ili umak od češnjaka za dodatni užitak. Ove hrskave ploške idealne su i kao toplo predjelo ili prilog uz mesna jela.

Zapečene tikvice sa sirom: Tikvice prerežite po dužini, izdubite, nadjenite mješavinom sira, vrhnja i začina pa zapecite u pećnici. Po želji, dodajte malo pancete ili šunke za bogatiji okus. Možete ih servirati kao lagani ručak uz zelenu salatu.

Tikvice na žaru: Narezane ploške tikvica premažite maslinovim uljem i začinima, zatim kratko pecite na roštilju. Odlično se slažu s limunovim sokom i svježim peršinom salatu. Poslužene tople ili hladne, odličan su dodatak ljetnim salatama ili sendvičima.

Varivo od tikvica: Na luku i češnjaku pirjajte tikvice, krumpir i mrkvu, dodajte temeljac i začine. Završite sjeckanim koprom ili peršinom za dodatnu svježinu. Ovo je utješno i lagano jelo koje možete jesti i drugi dan – još je ukusnije kad odstoji.

Špageti od tikvica (zoodles): Tikvice spiralizirajte u obliku špageta i kratko ih pirjajte na maslinovom ulju. Ovo je savršena bezglutenska zamjena za tjesteninu, lagana i niskokalorična. Odlično se slažu s pestom, rajčicom ili laganim umakom od jogurta.

Muffini s tikvicama: Naribane tikvice pomiješajte s jajima, brašnom, malo sira i začinima, pa pecite u kalupima za muffine. Odlično idu uz umak od vrhnja i kopra kao predjelo ili međuobrok. Možete ih pripremiti unaprijed i ponijeti kao zdravi snack za posao ili izlet.

Smoothie s tikvicom: Oguljenu tikvicu dodajte u smoothie s bananom, špinatom i bademovim mlijekom. Tikvica u smoothieju ne mijenja okus, ali daje kremastu teksturu i dodatne nutrijente. Savršeno za doručak ili oporavak nakon treninga zbog niske kalorijske vrijednosti i hidratantnog učinka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.