osvježavajuća, a zdrava

RECEPT DANA Plenković je uz ovu juhu smršavio 15 kilograma, a mi imamo recept

Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell/shutterstock
RECEPT DANA Plenković je uz ovu juhu smršavio 15 kilograma, a mi imamo recept
04.07.2025.
u 09:30
Bilo da je poslužite kao predjelo ili glavno jelo, gazpacho će zasigurno osvježiti i zadovoljiti.
Pogledaj originalni članak

Premijer Andrej Plenković u posljednjih je nekoliko mjeseci izgubio oko 15 kilograma zahvaljujući promjeni prehrambenih navika. Potpuno je izbacio slatkiše, a posebno je zavolio gazpacho – osvježavajuću španjolsku hladnu juhu od povrća. Izvor blizak premijeru otkrio je za Slobodnu Dalmaciju kako mu je upravo gazpacho postao omiljeno jelo.

Gazpacho, osvježavajuća hladna juha porijeklom iz Andaluzije, u južnoj Španjolskoj, savršena je za vruće ljetne dane. Ova tradicionalna juha od povrća jednostavna je za pripremu, prepuna vitamina i minerala te donosi okus ljeta u svakom zalogaju. Gazpacho je idealan način da iskoristite sezonske rajčice, krastavce i paprike, a istodobno oduševite obitelj i prijatelje laganim i zdravim obrokom. Bilo da je poslužite kao predjelo ili glavno jelo, gazpacho će zasigurno osvježiti i zadovoljiti. 

"Prije lokalnih izbora imali smo puno terenskih aktivnosti i znalo se dogoditi da po cijeli dan ne pojede ništa.  Ali, disciplinirao se, počeo paziti što jede i izbacio je večeru. Nakon što je izgubio prvih pet, šest kilograma dobio je dodatan motiv da nastavi. Jako pazi na meni čak i na međunarodnim događajima. Nastoji izbjegavati crveno meso i jela s roštilja, preferira piletinu i povrće i jede jako puno voća. Najdraže su mu trešnje i marelice, a bilo kakvo slatko već dugo ne jede. Jako je zavolio španjolsku hladnu juhu s povrćem, gazpacho, obožava ga", ispričao je izvor blizak premijeru za Slobodnu Dalmaciju.

Sastojci: 

  • 2 kilograma rajčica (prepolovljenih i očišćenih od jezgre)
  • 1 mali krastavac (oguljen i bez sjemenki)
  • 1 srednja zelena paprika babura (bez jezgre)
  • 1/2 crvenog luka 
  • 2 manja češnja češnjaka 
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice octa
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 1/2 žličice mljevenog kima
  • 1 kriška bijelog kruha, natopljena (bez kore)

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u blenderu ili procesoru hrane. Pasirajte 1 minutu ili dok juha ne dobije željenu gustoću. Probajte i po potrebi dodatno začinite solju, paprom i/ili kuminom. Ostavite u hladnjaku u zatvorenoj posudi 3 do 4 sata ili dok se potpuno ne ohladi. Poslužite hladno, s dodacima po želji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PO
porporela1
13:48 09.07.2025.

Koliko je njegovo mršavljenje koštalo narod?

BR
Brdo
11:46 04.07.2025.

Da, jako je bitno znati da krastavac mora biti oguljen i bez jezgre, kao i paprika i paradajz, jer mi svi nePlenkovici jedemo neoguljene krastavce i jezgru nikad ne cistimo.