lagano, prozračno, s hrskavom koricom

RECEPT DANA Nikada više žilavo i tvrdo: Ovo je najbolji recept za tijesto za pizzu

Foto: shutterstock
RECEPT DANA Nikada više žilavo i tvrdo: Ovo je najbolji recept za tijesto za pizzu
20.06.2025.
u 09:30
Za najbolje rezultate, tijesto možete napraviti dan ranije i ostaviti da polako fermentira u hladnjaku – to mu daje dodatnu dubinu okusa i savršenu teksturu.
Pogledaj originalni članak

Bez obzira volite li pizzu s puno sira, klasičnu Margheritu ili bogatu s mesom i povrćem – jedno je sigurno: dobra pizza počinje s odličnim tijestom. Tijesto je temelj, srce i duša pizze. Kada je pravilno napravljeno, ono postaje lagano, prozračno, s hrskavom koricom i savršenom teksturom iznutra.

Zaboravite na kupovne baze – domaće tijesto za pizzu je jednostavno za pripremu, a razlika u okusu je neusporediva. S malo sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti tijesto zbog kojeg će vaša kuhinja mirisati kao najbolja pizzerija u Napulju.

Sastojci (za dvije pizze):

  • 500 g glatkog brašna (tip 00, po mogućnosti)
  • 325 ml mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g) ili 20 g svježeg
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema: U zdjelici pomiješajte mlaku vodu, šećer i kvasac. Ostavite 10 minuta dok se na površini ne stvori pjena – to znači da je kvasac aktivan. U veliku zdjelu stavite brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac i maslinovo ulje. Miješajte dok se sve ne poveže. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite 8–10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Po potrebi dodajte malo brašna, ali pazite da tijesto ostane mekano. Oblikujte kuglu, stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 do 1,5 sat, ili dok ne udvostruči volumen. Tijesto podijelite na 2 dijela. Svaki razvucite rukama ili valjkom u krug. Dodajte umak, sir i omiljene dodatke. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C (ili najvišoj temperaturi koju vaša pećnica dopušta) 8–12 minuta, dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.