mljac!

RECEPT DANA Kombinacija koja oduševljava na prvu: Šnite od maka i vanilije

Foto: @biljina.kuhinja.tv
RECEPT DANA Kombinacija koja oduševljava na prvu: Šnite od maka i vanilije
07.03.2025.
u 09:30
Ove neodoljive šnite od maka i vanilije su idealne za sve ljubitelje maka i vanilije, a njihov bogat okus i kremasta tekstura osvajaju na prvi zalogaj. Uživajte!
Pogledaj originalni članak

Ako volite kolače koji se jednostavno pripremaju, a istovremeno osvajaju bogatim okusom, šnite od maka i vanilije pravi su izbor za vas! Mekani, sočni biskvit od maka u kombinaciji s nježnom kremom od vanilije čini desert kojem je teško odoljeti. Ovaj recept donosi savršenu ravnotežu okusa i tekstura, a uz dodatak ribane čokolade za dekoraciju, svaki zalogaj bit će pravo zadovoljstvo. Recept je podijelila food blogerica @biljina.kuhinja.tv

Sastojci za šnite od maka i vanilije:

Za biskvit:

  • 8 bjelanjaka
  • Prstohvat soli
  • 8 žlica (100 g) šećera
  • 200 g mljevenog maka
  • 1 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za kremu:

  • 700 ml mlijeka
  • 8 žumanjaka
  • 120 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 žličica arome vanilije
  • 150 g maslaca (ili margarina)

Za dekoraciju:

  • Ribana čokolada

Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posebnoj zdjeli pomiješajte mljeveni mak, brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg, postepeno dodajući šećer. Lagano umiješajte pripremljene suhe sastojke u snijeg od bjelanjaka, koristeći špatulu i miješajući pažljivo kako biste sačuvali prozračnost smjese. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.

Priprema kreme: U zdjeli pjenjačom izmiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, aromu vanilije i 200 ml mlijeka. Preostalih 500 ml mlijeka zagrijte na štednjaku. Kada mlijeko postane toplo, polako ulijevajte smjesu sa žumanjcima, neprestano miješajući, i kuhajte na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i prekrijte površinu prozirnom folijom kako biste spriječili stvaranje korice. U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.

Ohlađeni biskvit izrežite na četiri trake jednake širine. Na tacnu stavite prvu koru, premažite slojem kreme, zatim položite drugu koru, opet premažite kremom i nastavite dok ne potrošite sve slojeve. Završite kremom na vrhu te premažite i stranice kolača. Ukrasite ribanom čokoladom i ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.