Ako volite kolače koji se jednostavno pripremaju, a istovremeno osvajaju bogatim okusom, šnite od maka i vanilije pravi su izbor za vas! Mekani, sočni biskvit od maka u kombinaciji s nježnom kremom od vanilije čini desert kojem je teško odoljeti. Ovaj recept donosi savršenu ravnotežu okusa i tekstura, a uz dodatak ribane čokolade za dekoraciju, svaki zalogaj bit će pravo zadovoljstvo. Recept je podijelila food blogerica @biljina.kuhinja.tv.
Sastojci za šnite od maka i vanilije:
Za biskvit:
- 8 bjelanjaka
- Prstohvat soli
- 8 žlica (100 g) šećera
- 200 g mljevenog maka
- 1 žlica brašna
- 1 prašak za pecivo
Za kremu:
- 700 ml mlijeka
- 8 žumanjaka
- 120 g šećera
- 100 g brašna
- 1 žličica arome vanilije
- 150 g maslaca (ili margarina)
Za dekoraciju:
- Ribana čokolada
Priprema: Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posebnoj zdjeli pomiješajte mljeveni mak, brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg, postepeno dodajući šećer. Lagano umiješajte pripremljene suhe sastojke u snijeg od bjelanjaka, koristeći špatulu i miješajući pažljivo kako biste sačuvali prozračnost smjese. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
Priprema kreme: U zdjeli pjenjačom izmiješajte žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, aromu vanilije i 200 ml mlijeka. Preostalih 500 ml mlijeka zagrijte na štednjaku. Kada mlijeko postane toplo, polako ulijevajte smjesu sa žumanjcima, neprestano miješajući, i kuhajte na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i prekrijte površinu prozirnom folijom kako biste spriječili stvaranje korice. U ohlađenu kremu dodajte maslac sobne temperature i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Ohlađeni biskvit izrežite na četiri trake jednake širine. Na tacnu stavite prvu koru, premažite slojem kreme, zatim položite drugu koru, opet premažite kremom i nastavite dok ne potrošite sve slojeve. Završite kremom na vrhu te premažite i stranice kolača. Ukrasite ribanom čokoladom i ostavite da se dobro ohladi prije posluživanja.