Ako volite bogate čokoladne deserte, ova rolada je prava poslastica za vas! Mekani, prozračni biskvit u kombinaciji s kremastim punjenjem od mliječne i bijele čokolade stvara neodoljiv spoj okusa. Osim što izgleda impresivno, priprema nije komplicirana – samo slijedite korake i uživajte u svakom zalogaju ovog čokoladnog vrtloga! Recept je s food bloga @pregacha.
Sastojci:
Biskvit:
- 100 g brašna
- 25 g kakaa
- Prstohvat soli
- ½ praška za pecivo
- 75 g šećera (za žumanjke)
- 75 g šećera (za bjelanjke)
- 6 jaja
- 1 žlica paste od vanilije
- 2 žlice vode
- 80 ml ulja
- Kreme:
Tamna krema:
- 150 ml vrhnja za šlag
- 200 g mliječne čokolade
- 250 g mascarponea
Bijela krema:
- 100 ml vrhnja za šlag
- 150 g bijele čokolade
- 250 g mascarponea
Priprema biskvita: Zagrijte pećnicu na 175°C. Tepsiju (cca 25×35 cm) namastite i obložite papirom za pečenje (koji također lagano namastite). U zdjeli prosijte brašno, kakao i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg sa 75 g šećera. Žumanjke miksajte s preostalih 75 g šećera dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte vaniliju, vodu, a zatim ulje i dobro sjedinite. Lagano umiješajte polovicu snijega od bjelanjaka u smjesu s jajima. Dodajte prosijane suhe sastojke nježno miješajući špatulom. Na kraju umiješajte preostali snijeg od bjelanjaka dok ne dobijete laganu, pjenastu smjesu. Smjesu izlijte u pripremljenu tepsiju i pecite 20-ak minuta (provjerite čačkalicom – ako izađe suha, biskvit je gotov). Pečeni biskvit prebacite na čistu kuhinjsku krpu, s gornjom stranom okrenutom prema dolje. Pažljivo skinite papir za pečenje i zarolajte biskvit zajedno s krpom (po dužoj strani). Ostavite da se potpuno ohladi.
Priprema krema: U lončiću zagrijte vrhnje za šlag do vrenja. Prelijte jednu polovicu vrućeg vrhnja preko mliječne čokolade, a drugu polovicu preko bijele čokolade. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Kada se smjesa malo ohladi, dodajte mascarpone u obje kreme i dobro sjedinite. Ostavite u hladnjaku dok se ne stegnu.
Slaganje rolade: Ohlađeni biskvit pažljivo odrolajte i stavite na novi papir za pečenje. Kreme prebacite u dvije slastičarske vrećice. Naizmjenično istiskujte pruge tamne i bijele kreme preko cijelog biskvita. Uz pomoć papira za pečenje zarolajte biskvit u čvrstu roladu. Dobro zatvorite krajeve papira kao bombon. Roladu stavite u zamrzivač na nekoliko sati da se dobro stegne. Kad se stisne, premažite je preostalom kremom (ako je ostalo više tamne kreme, koristite nju). Poslužite i uživajte u ovom kremastom čokoladnom vrtlogu!