e, da...

Radije birate dodatke prehrani nego mrkvu i brokulu? Ovo bi vas moglo navesti da se predomislite

Foto: Shutterstock
Povrće
Foto: Thinkstock
Hrana
Foto: Thinkstock
Foto: Pixabay
povrće
02.08.2019.
u 07:00
To je nabrojeno povrće, uz ostalo, bogato vitaminom A, koji je zaslužan za očuvanje zdravlja kože.
Pogledaj originalni članak

Ako obogatite prehranu s mrkvama, brokulom i slatkim krumpirom koje ćete konzumirati redovito, to bi mogla biti odlična prevencija u smanjenju rizika oboljevanja od raka kože, pokazalo je najnovije istraživanje.

To je nabrojeno povrće, uz ostalo, bogato vitaminom A, koji je zaslužan za očuvanje zdravlja kože. 

Djeluje tako da potiče razvoj novih stanica kože i štiti od štetnog zračenja UV zraka, rezultati su istraživanja provedenog na Sveučilištu Brown. 

Ovo je prvo takvo istraživanje koje je za cilj imalo utvrditi preventivno djelovanje vitamina A na obolijevanje od raka kože kroz dugoročno, 20- godišnje istraživanje. Pokazalo se da osobe koje konzumiraju namirnice koje obiluju vitaminom A  imaju 17 posto manji rizik za oboljevanje od spomenutog raka, ali i to da dodaci prehrani Vitamina A ne djeluju na isti način na naše tijelo, navodi se. 

Više od 19 milijuna stanica kože prekriva naše tijelo, a svaki dan ostajemo bez njih 30 do 40 tisuća te se svakodnevno proizvode nove kako bi zamijenile ove koje izgubimo. Tu uvelike, u tom procesu, pomaže vitamin A koji aktivira stanice fibroblasta, a koje čuvaju kožu čvrstom i zdravom.

Istraživanje je obuhvatilo podatke 123, 570 muškaraca i žena iz SAD-a i njihovih prehrambenih navika koje su dokumentirane 26 godina. 

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.