Aktivno za zdrave kosti

Provjerite da li imate osteoporozu

Foto: Shuttershock
Provjerite da li imate osteoporozu
25.11.2021.
u 09:35
U tijeku je provođenje probira na gustoću kostiju
Pogledaj originalni članak

U tijeku je provođenje probira na gustoću kostiju u organizaciji Hrvatskog društva za osteoporozu i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, a u sklopu javnozdravstvene kampanje Aktivno za zdrave kosti. Akcija probira odvija se svakog ponedjeljka i srijede u prostoru Hrvatske udruge za osteoporozu, Kruge 44, a probiru je do sada pristupilo 140  Zagrepčanki i Zagrepčana. Akcija probira provodit će se  do kraja godine, a  zainteresirane građane pozivamo da se predbilježe za pregled na broj telefona 091 2332 723.

Stručnjaci upozoravaju kako će jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina u svijetu doživjeti osteoporotični prijelom te još jednom naglašavaju na važnost  prevencije i rane dijagnostike osteoporoze a posebno u vrijeme pandemije koronavirusa kad je većina kroničnih bolesti pa tako i osteoporoza, stavljeno u drugi plan.

U 2020. godini u Hrvatskoj  je evidentirano ukupno 111.728 osoba s dijagnozom osteoporoze, a preko 90 % dijagnosticiranih su žene.

Od prijeloma bedrene kosti u 2020. godini preminule su 652 osobe, 455 žena i 197 muškaraca.

Osteoporoza je veliki javnozdravstveni problem u svijetu i Republici Hrvatskoj, ponajprije zbog starosti populacije i načina života, a najčešće se može lako otkriti i uspješno liječiti. Osnovne komplikacije osteoporoze su prijelomi koji uzrokuju veliku invalidnost, a prijelomi bedrene kosti i veliku smrtnost. Više od 60% prijeloma može se jednostavno spriječiti, prije svega ranom dijagnostikom i pravodobnim liječenjem.

Rezervirajte svoj termin za pregled gustoće kostiju i budite aktivni za zdrave kosti!

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr