Previše antioksidansa nije zdravo

Foto: Arhiv VL-a
Previše antioksidansa nije zdravo
28.01.2010.
u 16:00
Iako mnogi preporučuju uzimanje antioksidansa, važno je imati na umu da je ključna ravnoteža između antioksidansa i prooksidansa.
Pogledaj originalni članak

Nikad previše zdrave hrane? Nije istina. Iako će vam uvijek preporučiti unos antioksidansa u organizam, postoji mogućnost da ih unesete previše. Nutricionisti tvrde da antioksidansi poput borovnica, brokule ili leće mogu produžiti život, ali previše ove "superhrane", tvrde znanstvenici, može značiti da u vašem organizmu neće biti dovoljno onih "prooksidansa", koji se često smatraju zlim blizancima antioksidansa.

Antioksidansi, na primjer, usporavaju štetu koju nanosimo mišićima i drugim organima tijekom procesa oksidacije, dok je prooksidansi ubrzavaju. No, previše antioksidansa može poremetiti ravnotežu i otežati disanje u starijih ljudi, te im tako onemogućiti vježbanje koje bi im moglo pomoći da ostanu u formi.

Na Sveučilištu u Kanzasu životinjama su tijekom istraživanja davali različite doze antioksidansa. Kod onih kojima su davali previše antioksidansa, mišićne funkcije bile su otežane.

Ne treba, dakle, očekivati da će velika količina antioksidansa imati isključivo pozitivan učinak. Ključna je u ovoj priči ravnoteža antioksidansa i prooksidansa.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.