kako oderati stranca

Porciju sladoleda i vodu turistima naplatili 13 eura!

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Porciju sladoleda i vodu turistima naplatili 13 eura!
03.08.2014.
u 21:24
Amerikanci, koji smatraju da su prevareni, u pomoć su pozvali i policiju te su od nje zatražili istragu ove neobične 'pljačke'
Pogledaj originalni članak

Ugostiteljska disciplina pod nazivom ''kako oderati stranog turista“, popularna u gotovo svakoj mediteranskoj zemlji, dobila je ovoljetnog rekordera u Rimu, gdje su američki turisti pozvali policiju nakon što im je kafić naplatio porciju sladoleda 13 eura. Američki turisti James i Marian Luciani bili su toliko šokirani računom ispostavljenim za tri porcije sladoleda i vodu, sveukupno 42 eura, da su u pomoć pozvali policiju tražeći istragu ove neobične „pljačke“.

Vlasnik: nisu gledali cijene

– Upravo smo platili 59 eura za čitavu večeru, koja je uključivala i litru vina, a nakon toga smo dobili račun od 42 eura za ''gelato“ – požalio se novinarima James Luciani čija se priča učas proširila po mnogim talijanskim, britanskim i američkim medijima. Kafić u kojem su naručili sladoled zove se Il Cafe, a vlasnik se brani tvrdnjom da su američki turisti sami krivi jer nisu proučili cijene prije narudžbe.

Rim je poznat – ili zloglasan, kako se uzme – po tome što kafići i restorani imaju politiku da ista narudžba ima jednu cijenu ako gost stoji za šankom, drugu cijenu ako sjedi u prostoriji, a treću ako sjedi na vanjskoj terasi. Turisti se vraćaju iz Rima prepuni neugodnih iskustava koja proizlaze iz te neobične politike jer gost može vidjeti cjenik na kojemu kava stoji 1 euro, ali ne mora nužno shvatiti da će na mjestu na kojem sjedi ta ista kava koštati triput skuplje. Terase kafića na kojima goste zabavljaju glazbenici posebno su skupe jer uz konzumaciju isporučuju gostima i račun za slušanje glazbe.

Čuvali se džepara

– Bili smo na oprezu da nas ne opljačkaju džepari u Rimu, ali nikad ne bih pomislio da će me ovako prevariti na ovom mjestu – rekao je James Luciani, američka žrtva preskupog rimskog sladoleda.

Rim redovito svakog ljeta završi u američkim i britanskim medijima zbog sličnih iskustava ''opljačkanih“ turista, a lani je rekorder bio vlasnik slastičarnice Antica Roma koji je britanskim turistima naplatio 16 eura po kornetu sladoleda.

>>Niste zadovoljni velikim poskupljenjem hrane i pića na moru? Snimite račun kroz aplikaciju Scoopshot i pošaljite nam fotku! Najzanimljivije ćemo otkupiti i objaviti na portalu

>>Skinite Scoopshot aplikaciju za iOs

>>Skinite Scoopshot za Android

>>Skinite Scoopshot za Windows telefone

>>Je li Dubrovnik skuplji od Ibize? Provjerite ovu listu!

>>Zbunjeni gosti: Na računu jedna, a na cjeniku druga cijena

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

BA
Bananaman
21:38 03.08.2014.

Najveca pljacka se desila meni na lane na plitvicama !! Bocu od 1 litre vode su mi naplatili 28 kn.

CO
cokta
00:24 04.08.2014.

Prosle godine nacionalni park krka jedna jadna palacinka 19kuna.posto ove godine?

Avatar Rade M.
Rade M.
03:13 04.08.2014.

Jos su i jeftino prosli,mogli su dobiti batine...