redovito pranje i pravilna prehrana

Pazite li dovoljno na svoje oralno zdravlje? Stomatolozi otkrivaju tri jednostavna načina

Foto: Shuttershock
Pazite li dovoljno na svoje oralno zdravlje? Stomatolozi otkrivaju tri jednostavna načina
25.11.2021.
u 15:30
Povlačenje zubnog mesa uzrokovano je bakterijama koje mogu oštetiti zube i iritirati desni što dovodi do karijesa, ali može i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.
Pogledaj originalni članak

Čim iz bilo kojeg razloga počnemo preskakati redovite preglede i posjete stomatologu, oralno je zdravlje ugroženo jer se često upravo kod stomatologa osim problema zuba mogu otkriti i problemi i razna stanja jezika, desni, ali i druga stanja i bolesti koje se tu očituju.

Zato je britanska stomatologinja dr. Safa Al-Naher iz londonske klinike Serene Dental za Mirror otkrila da krvarenje ili povlačenje desni često može biti prvi znak bolesti desni i pokazatelj da nešto treba promijeniti u rutini oralnog zdravlja.

Stomatološka zdravstvena zaštita djece s teškoćama u razvoju: Briga o zdravim zubima treba početi što ranije

Ipak, kaže ona, gotovo jedan od pet pacijenata odmah nakon pregleda prestane četkati područje krvarenja, a svaki deseti ne četka desni uopće.

Što nam krvarenje desni govori o našem oralnom zdravlju?

Iako povremeno krvarenje desni može biti rezultat prejakog četkanja ili čišćenja zubi koncem, kad je učestalo često je znak nakupljanja plaka.

Plak naime nastaje kad se u ustima pomiješaju slina i ostaci hrane i počnu tvoriti ljepljivi film na zubima koji sadrži i bakterije koje mogu iritirati desni. To se stanje može razviti u bolest desni, ali može biti i znak drugih problema - poput nedostatka vitamina, hormonskih promjena, reakcije na neke lijekove ili na lošu prehranu.

Povlačenje zubnog mesa uzrokovano je bakterijama koje mogu oštetiti zube i iritirati desni što dovodi do karijesa, a može i povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija kao što su moždani udar, dijabetes i bolesti srca.

Foto: Shutterstock
pranje zubi

Tri jednostavna načina za poboljšanje oralne higijene

Četkajte zube dva puta dnevno po dvije minute pastom za zube s fluorom

Najbolji se rezultati postižu ako neposredno prije spavanja navečer i odmah ujutro prije doručka operete zube, i to koristeći električnu četkicu i četkajući najmanje 30 sekundi svako područje usta uključujući prednje, stražnje, gornje i između svakog zuba, savjetuje dr. Al-Naher.

Koristite konac i vodicu za ispiranje usta

Kad prvi put koristite konac, desni mogu prokrvariti ali je bitno nastaviti i biti uporan. Nakon tjedan ili dva krvarenje bi trebalo prestati, kaže stomatologinja. 

- Na sličan način pomaže i vodica za ispiranje usta koja ih čisti od suvišnih ostataka, sprječava nakupljanje plaka na desnima i na površini zuba, osvježava dah i ubija bakterije - rekla je.

Pripazite na prehranu i način života

Usvajanje zdravog načina života važno je za pravilno funkcioniranje usta, pa se preporučuje prehrana bogata svježim voćem i povrćem, te minimalni unos šećera, napominje dr. Al-Naher.

Osim prerađene hrane, kaže, na zdravlje usta i usne šupljine utječu i navike poput pušenja ili prekomjerne konzumacije alkohola.

Hrvatski psiholozi: Kako pomoći osobama u samoizolaciji, ako ste zabrinuti za njihovo mentalno zdravlje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.