Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL Čelnici Pariza zavapili: Ako nešto ne poduzmemo, grad će ostati bez stanovnika

Čelnici Pariza zavapili: Ako nešto ne poduzmemo, grad će ostati bez stanovnika

06. 09. 2018. u 20:03 21

Pročelnik grada Pariza za stanovanje Ian Brossat najavio je danas da će predložiti zabranu iznajmljivanja apartmana u centru grada putem Airbnb-ja i sličnih internetskih platformi, tvrdeći da zbog takve prakse sve više Parižana odlazi iz grada.

Usklađivanje s kineskim zakonima Airbnb spreman s kineskim vlastima dijeliti podatke o gostima

Brossat želi zabraniti kratkoročni najam apartmana u pariškom prvom, drugom, trećem i četvrtom arondismanu u kojem se nalaze neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti, uključujući katedralu Notre-Dame i muzej Louvre.

"Ako nešto ne poduzmemo, grad će ostati bez stanovnika: kao u Ile Saint-Louisu, broj stanovnika će se smanjiti a trgovine hrane pretvoriti u suvenirnice i trgovine odjeće", upozorava on u razgovoru za AFP, aludirajući na otok na Seini u blizini katedrale Notre-Dame.

"Želimo li da Pariz bude grad u kojem si život može priuštiti srednja klasa ili želimo da bude igralište za saudijske i američke milijardere?", pita pariški gradski dužnosnik.

'BIT ĆE VELIKI HIT' Ova dva hrvatska grada našla su se na trendovskoj listi odredišta za 2018.

U razgovoru za AFP Brossat također ističe da namjerava ishoditi zabranu kupnje druge nekretnine u Parizu, tvrdeći da su takve mjere nužne kako se grad ne bi pretvorio u muzej.

"U svakom četvrtom stanu više ne žive Parižani", kazao je Brossat, za kojeg se očekuje da će predvoditi listu Komunističke stranke na izborima za francusku skupštinu iduće godine.

"Živjet ćemo u muzeju", dodao je.

Nada se da će predložene mjere biti uključene u izmjene zakona o nekretninama o kojima bi francuska skupština trebala raspravljati ove jeseni.

MILLENIAL Milenijalaci uvode ekonomiju dijeljenja Umjesto kupnje

Pariz je najveće Airbnb-jevo tržište, s ponuđenih 60 tisuća apartmana za najam. U posljednje vrijeme gradske su vlasti počele kritizirati tu kompaniju ali i ostale slične platforme, tvrdeći da su stanovnici zbog njihovog poslovanja prisiljeni plaćati više najamnine za stanove.

Airbnb i njegovi konkurenti već su dugo Brossatova omiljena tema te je nedavno objavio i knjigu 'Airbnb ili uberizirani gradski centar" u kojem žestoko kritizira američkog diva.

Gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo već je poduzela mjere protiv Airbnb-ja i drugih sličnih kompanija, tražeći od njih da registriraju iznajmljivače apartmana i uvodeći limit za najam apartmana na 120 noćenja godišnje.

U SLOVENIJI Zaprijetili kaznama vlasnicima stanova koji ilegalno iznajmljuju preko Airbnba

Pariške gradske vlasti prošlog su mjeseca objavile da su od početka godine do 15. kolovoza odrezale ukupno 1,38 milijuna eura novčanih kazni za nezakonito iznajmljivanje apartmana putem Airbnb-ja i ostalih internetskih agencija, više nego u cijeloj prošloj godini.

Slične mjere poduzele su i druge popularne turističke destinacije, uključujući Amsterdam, Barcelonu i Berlin.

Airbnb je u kolovozu tužio grad New York zbog usvajanja zakona kojim se obvezuje platforme za najam apartmana na objavu podataka o iznajmljivačima, tvrdeći da ga "financira moćni gradski hotelski lobi".

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?
pogledajte na vecernji.hr
  • 20:28 6. rujna 2018.

    Ne razmem, kak najenput komunistima smeta multi-kulti okružje ?!

  • 22:12 6. rujna 2018.

    Nece ostati. Evo se iskrcavaju Iz gumenjaka na Grcku obalu. Treba im jedno dva mjeseca da stignu do Pariza

  • 20:44 6. rujna 2018.

    He, he, uranilovka i tamo kreće. Neće Pariz ostati bez stanova radi iznajmljivanja, ostat će radi visokih poreza i skupoće... A najbolje su fore s igralištem Američkih milijardera. Dobro je kad daju novce i plate poreze, a nije dobro kada ...

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".