TRADICIONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Rapska torta

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Ovog adventa probajte: Rapska torta
05.12.2019.
u 13:14
Iako poznata kao vrhunski specijalitet, Rapska torta nije komplicirana za izradu
Pogledaj originalni članak

Rapska torta je jedna od najljepših tradicionalnih hrvatskih torti. Nekada je bila rezervirana samo za imućnije Rabljane, a danas svi mogu uživati u ovoj poslastici koju karakterizira bogat okus badema.

SASTOJCI:

Tijesto

3 jaja

3 žlice šećera

sol

1 čašica rakije (0,05 l)

1 vanilin šećer

1 limun

20 dag maslaca

brašno

Fila

1 kg badema

90 dag šećera

5 vanilin šećera

2 dcl maraskina

naribana korica 4 limuna i 1 naranče

5 jaja i 4 žumanjka

 

PRIPREMA:
U tri cijela jaja dodati tri žlice šećera, prstohvat soli, jednu čašicu rakije, vanilin šećer, naribanu koricu jednog limuna, omekšali maslac, izmiksati i dodati brašna onoliko da se dobije glatko tijesto. Staviti u hladnjak da se stisne te za to vrijeme pripremiti filu. Prokuhati bademe i očistiti jedan po jedan od ljuske, mogu se očistiti dan prije kako bi se osušili da zraku ili ih se može staviti u poluotvorenu pećnicu na 50°C, okretati ih i nakon pet do deset minuta trebali bi biti suhi. Samljeti ih, dodati šećer, onaj grublji, i vanilin šećer, maraskino, korice limuna i naranče, a u posebnoj zdjeli pripremiti kremu – pripremiti pet cijelih jaja i četiri žumanjka, od pet jaja razdvojiti bjelanjke i žumanjke, od bjelanjaka izmiksati snijeg te ubaciti žumanjke. Pomiješati sa suhim sastojcima. Tijesto razvaljati i izrezati oblik rapske torte – može biti u obliku puža ili valjka, širine oko 8 cm. Od dijela tijesta izrezati rezance širine kolika će biti visina smjese, oko dva centimetra. Na tijesto staviti filu, a rezancima obujmiti smjesu te ih utisnuti u nju. Peći na 100°C oko pola sata.

Sadržaj omogućio HTZ

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr