Simbolično...

Ovi poznati milijarderi zarađuju samo jedan dolar godišnje!

Foto: Shutterstock
Ovi poznati milijarderi zarađuju samo jedan dolar godišnje!
20.01.2019.
u 07:00
Minimalna plaća u Americi raste, no plaće vlasnicima velikih tvrtki ona ide u drugom smjeru
Pogledaj originalni članak

Naime, sve više milijunaša radi za plaću od jednog dolara, a čak si i ne isplaćuju bonuse. Robert W. Wood, za Forbes piše o ovom fenomenu. Zapravo je ovo vrlo pametan potez, kaže, jer je isplativo za sve koji imaju udjela u dionicama tvrtke. 

2012. Mark Zuckerberg zaradio je 770,000 dolara plaće i bonusa, što znači da je zapravo bio najslabije plaćena osoba u Facebooku. Dobro ste razumjeli, Mark je jedan od milijardera koji zarađuje plaću od jednog dolara, a njegovo se bogatstvo ove godine procjenjuje na 55,3 milijarde dolara. 

Ta simbolična plaća zapravo znači da se vlasnik tvrtke zaista brine o dvojim dioničarima. Zuckerberg nije jedini koji ovo radi. Googlovi Sergey Brin i Larry Page zarađuju jednaku svotu, a i mnogi drugi milijarderi. 

Kad je bila CEO u Hewlett-Packard, Meg Whitman imala je bogatstvo od dvije milijarde, a zarađivala samo dolar godišnje. 
Izvršni direktor američkog tehnološkog diva Applea Steve Jobs u 2010. je godini primio plaću od samo jednog dolara. Simboličnu naknadu Jobs primao je od 1997. godine, iako je u međuvremenu tržišna vrijednost njegove kompanije znatno porasla.
Naravno, svima njima ovakva plaća više se isplati jer imaju mnogo udjela u tvrtkama, a iz nje ne moraju izvlačiti puno novaca za svoje plaće. 

Koliko se djevojke rođene 90-ih sjećaju domaćih dance hitova iz tog vremena?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZC
zorro.cz
08:51 20.01.2019.

i moj gazda je rekel da je njemu dosta 5-6, tisuća kuna penzije. s tim da vozi auto koji glasi na firmu, kojeg firma održava, toči gorivo na karticu firme, oblači se na karticu firme, putni troškovi idu prek firme. firma je njegova, ali to više nije 5-6 tisuća kuna.