IRF 4

Otkriven gen za sijede vlasi, idući korak – lijek

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Otkriven gen za sijede vlasi, idući korak – lijek
03.03.2016.
u 12:00
IRF 4 naziv je gena koji je "sukrivac" za gubitak boje vlasi, ali na nastanak sijedih utječe starenje te faktori iz okoliša
Pogledaj originalni članak

Nakon istraživanja znanstvenika s londonskog University Collegea pripremljen je put za “dizajniranje” kose. Detektirali su, naime, pojedine gene odgovorne za ravnu, kovrčavu kosu, njezinu debljinu, boju, ali i za gustoću – obrva. Znanstveni rad objavljen u Nature Communications prenijeli su svi svjetski mediji s bombastičnim naslovima koji najavljuju “kraj sjedinama”.

No, dotad će proći još dosta vremena. Naime, znanstvenici su otkrili gen IRF 4, ali su istaknuli i da je on samo – povezan – no ne i jedini odgovoran za sijedu kosu.

Put vrijedan istraživanja

IRF 4 pridonosi nastanku sijedih vlasi budući da kosa gubi boju, odnosno sijedi kada stanice pigmenta prestanu proizvoditi melanin, a upravo je ovaj gen zaslužan za čuvanje melanina. Ali to je samo dio priče jer na nastanak sijedih vlasi, uz gensku podlogu, ponajviše utječe starenje, ali i različiti čimbenici iz okoliša. Ipak, detekcijom konkretnog gena koji sudjeluje u stvaranju sijedih vlasi pripremljen je teren u budućnosti za proizvode koji će utjecati na količinu melanina u folikulu dlake te tako utjecati na njezinu boju.

– Ovo je prva studija o genetici sijeđenja ljudske kose. Lijek koji utječe na proizvodnju melanina u folikulu vlasi mogao bi smanjiti potrebu za bojenjem sjedina. To je put vrijedan istraživanja – rekao je za Reuters genetičar Kaustubh Adhikari.

Osim kose, dio rada posvećen je i obrvama pa su tako, primjerice, za debele, guste obrve odgovorni geni FOXL2 i EDAR, koji su pak često povezani s istočnoazijskim tipovima kose. Dio je to zaključaka istraživanja napravljenog na više od šest tisuća ispitanika iz južnoameričkih zemalja, što nije slučajnost jer je riječ o području gdje su ispitanici europskog, američkog, afričkog podrijetla, što je znanstvenicima bio odličan “bazen” za proučavanje različitih tipova kose i obrva, odnosno različitu gensku podlogu.

Korisno za forenzičare

Ukupno su opisali 18 gena odgovornih za kosu i obrve te pripremili put za daljnja istraživanja, čiji je cilj spriječiti ili usporiti promjene kose poput sijeđenja te, naravno, ćelavosti. Neki su mediji prenijeli i kritiku znanstvenika “druge strane” koji smatraju ovakav rad komercijalizacijom znanosti, točnije genetičkog istraživanja. Australski mediji tako pišu da će do 2020. godine bojenje kose godišnje vrijediti 220 milijuna tamošnjih dolara, a i da u četiri tjedna 6,2 milijuna Australaca ode po frizerske usluge, ponajviše bojenje kose. Ipak, uz komercijalne koristi, ovakva su istraživanja dobra vijest i za forenzičke stručnjake pri izradi profila osumnjičenika na temelju pronađenog uzorka DNK. 

>>Evo što će vam se dogoditi ako čupate sijede vlasi

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.