Zdravstveni problemi

Oprez! Evo kako alkohol uništava zube i usnu šupljinu

Foto: Shutterstock
Oprez! Evo kako alkohol uništava zube i usnu šupljinu
06.02.2019.
u 15:39
Prekomjerno ispijanje alkohola negativno utječe na mozak, razinu šećera u krvi, jetru, ali i zube.
Pogledaj originalni članak

Pretjerana konzumacija alkohola nije dobra za zdravlje i može biti uzrok raznih zdravstvenih problema. 

Prekomjerno ispijanje alkohola negativno utječe na mozak, razinu šećera u krvi, jetru, ali i zube. Svakako je potrebno prati zube nakon konzumacije alkoholnih pića, ako ih već konzumirate. 

Evo kakve probleme u usnoj šupljini može uzrokovati...

Gubitak zuba

Prekomjerno ispijanje alkohola uzrokuje nastanak veće količine plaka na zubima u odnosu na osobe koje ne piju alkohol često. To može uzrokovati i pojavu paradontoze i u konačnici i gubitka zubi. Nerijetko alkoholna pića sadrže veće količine šećera, a mnogi ih ispijaju i u kombinaciji s gaziranim pićima koja sadrže sodu što dodatno štetno utjeće na zubnu caklinu i gomilanje plaka na zubima.

Suhoća usta

Alkoholna pića uzrokuju dehidraciju i suhoću usne šupljine. Zbog nedostatne količine sline u ustima, moguć je brži razvoj bakterija i nastanak plaka.

Mrlje na zubima

Bijeli, holivudski osmijeh je uvijek IN, a pretjerana konzumacija alkohola može uzrokovati i promjenu boje zubi. Žute ili smeđe mrlje nikako nisu poželjne na zubima, a alkoholna pića mogu sadržavati boje koje se "lijepe" na zubnu caklinu uz djelovanje kiseline iz pića. Osim žestokih alkoholnih pića, "bojanje zubi" može uzrokovati i pivo.

Pogledajte i video Što se dogodilo sa Sarah i Mattom nakon spoja na slijepo zbog kojeg su postali hit

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.