Biciklisti EU političarima:

Ograničite brzinu na 30 km/h i spustite PDV na bicikle!

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Ograničite brzinu na 30 km/h i spustite PDV na bicikle!
08.04.2014.
u 09:50
Europska biciklistička organizacija u svom manifestu za EU izbore zalaže se da se 10 posto europskog proračuna za transport rasporedi na projekte vezane za biciklizam, što bi iznosilo oko 6 milijardi eura.
Pogledaj originalni članak

Projektima koji se tiču biciklista do 2019. godine dajte 6 milijardi eura i u gradovima uvedite ograničenje brzine na 30 kilometara na sat, stoji u "Manifestu za izbore za Europski parlament 2014. godine" Europske biciklističke organizacije (ECF).

Ta organizacija ističe da oko 250 milijuna Europljana već sada redovito "biciklira", ali oni žele još povećati tu brojku te su naveli nekoliko zahtjeva koje postavljaju prema europskim političarima koji bi se postigao taj cilj.

Za biciklističku infrastrukturu potrošeno oko 600 milijuna eura

Zalažu se za to da se 10 posto europskog proračuna za transport rasporedi na projekte vezane za biciklizam, što bi iznosilo oko 6 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2019. godine. Upozoravaju kako je od 2007. do 2013. godine za biciklističku infrastrukturu potrošeno oko 600 milijuna eura, što je 0,7 posto od 82 milijarde eura potrošenih u EU za prometnu infrastrukturu.

Europska biciklistička organizacija ističe da su oko polovice poginulih u urbanim sredinama u prometnim nesrećama pješaci ili biciklisti. Većinom pogibaju u nesrećama u kojima sudjeluju motorna vozila te iz ove organizacije smatraju da je to razlog kako bi se poboljšala sigurnost prometa. "Kako bi se borili protiv prebrze vožnje, sve više gradova je uvelo ograničenje brzine na 30 kilometara na sat u velikim dijelovima svoje prometne mreže. No, to se razlikuje od odredbe Bečke konvencije cestovnog prometa iz 1968. godine gdje je standardno ograničenje za gradove 50 kilometara na sat. Mi mislimo da je vrijeme da se ograničenje spusti na 30 kilometara na sat", ističu iz organizacije.

Borba protiv "krkljanca"

Za borbu protiv "krkljanca", odnosno gužvi u prometu u gradovima posebno u najgorim satima dana kada ljudi idu i odlaze sa posla, ova organizacija predlaže europskim političarima da potiču fiskalne mjere koje bi potaknule stanovnike da se više koriste biciklima za odlazak i povratak s posla. "Želimo da države članice kao jednu od tih mjera uvedu i niži PDV na prodaju bicikala", predlažu iz organizacije.

Upozoravaju na činjenicu da europski statistički ured Eurostat ne objavljuje niti jednu statistiku povezanu sa korištenjem bicikala, iako neke države članice imaju vrlo dobre statistike na tom polju. Traže da se države članice natjera da prikupljaju podatke i da potom zbirna izvješća objavljuje Eurostat. Od Europske komisije zahtijevaju i da slijedi primjer 11 članica EU koje su već izradile nacionalne strategije o biciklizmu i najkasnije do 2019. godine izradi i objavi Europski Master Plan za promociju biciklizma.

>>Saznajte zašto je vožnja biciklom najbolja rekreacija za vaše zdravlje i fit formu

>>Dale otkaz i stvorile Lanac za bicikle - prvi čuvani parking

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.