Je li ples opasan?

Nicolas Quesnoit iz Plesa sa zvijezdama: Ove godine ima puno više 'liftova', pa i ozlijeda!

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
11.04.2019.
u 09:25
Sonja Kovač ozlijedila je rame, Josipa Pavičić plesala je s napuknutim rebrom, a nama je jedan od članova žirija ispričao sve o ozljedama u plesu, dok kandidati svaki dan na društvenim mrežama priznaju kako su iscrpljeni i puni masnica
Pogledaj originalni članak

Samo pola sata prije jednog od nastupa u showu Ples sa zvijezdama, blogerica Sonja Kovač, bila je u bolnici kako bi joj pružili pomoć, no nastup je odradila sjajno i hrabro. Josipa je s druge strane, nakon jednog nastupa otkrila kako ga je odradila s napuknutim rebrom. "Sinoć sam sebi pokazala kako mogu i više od onog što sam mislila da mogu. Uživala sam u našoj rumbi, zaboravila na napuknuto rebro i uistinu shvatila kako smo uvijek ono što vjerujemo da jesmo. Ako ja vjerujem da mogu, onda mogu", napisala je na Instagramu. 

Foto: Ples sa zvijezdama

- Prvo i prije svega, ples je pravi lijek za dušu i tijelo ukoliko se vježba na rekreativni način. Na visokom nivou, kao i kod svih ostalih sportova gdje atlete idu do krajnjih granica, možemo očekivati i puno veću vjerojatnost ozljeda - rekao nam je Nicolas Quesnoit, jedan od članova žirija. 

Najčešće ozljede u sportskom plesu su istegnuće mišića, ruptura tetiva, uklještenje živaca u području ramena i vratne kralježnice, dodaje Nicolas

- Preintenzivni i preforsirani treninzi mogu kroz vrijeme prouzročiti prenaprezanje i oštećenje zglobova i to najčešće kukova i koljena.  

U videu pogledajte što kumice s Dolca znaju o Kardashiankama:

Postoji li vrsta plesa koja je "opasnija" od drugih? 

- U suštini, svi stilovi plesa su zdravi i korisni za zdravlje čovjeka, no, vjerujem da je najopasnija vrsta plesa akrobatski rock'n'roll koji je baziran na izvedbe podrška i "bacanja" partnerice. Takve jako dinamičke figure gdje su sile velike mogu izazvati ozbiljne posljedice - priča nam Nicolas, pa kaže kako se u ovoj sezoni radi puno više podrška i liftova od prijašnjeg formata. 
- Upravo su dosadašnje ozljede prouzrokovane baš tim podrškama, a ne plesnim dijelom koreografije - ističe.

Naravno, mogućnost ozljede lako je smanjiti ili spriječiti. 

- Prvo, ukoliko se pravilno zagrijavate prije svakog treninga a istežete nakon, tijelo će zadržati svoju fleksibilnost, elastičnost te ćete zasigurno smanjiti mogućnost ozljeda za 90%. Drugo, dobra metodologija podučavanja od strane stručnjaka može itekako spriječiti nezgode i ozljede. Treće, sportaš mora upoznati svoje tijelo i tako osjetiti gdje su mu granice! Ključno je da vrhunski sportaš sluša vlastito tijelo - detaljno opisuje. 

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nicolas se godinama bavio profesionalnim plesom, pa smo ga upitali i kakva su njegova iskustva s ozljedama. 
- Zahvaljujući kvalitetnom radu mojih plesnih učitelja, vlastitoj disciplini zagrijavanja prije i istezanja nakon treninga, te slušanja vlastitog tijela, osim nekoliko malo žešćih žuljeva, nisam nikad bio ozljede. U svakom slučaju, uvijek pomaže dobra genetika ali i malo sreće, hvala Bogu - ispričao nam je.

I za kraj, kaže Nicolas: "Plešite, plešite i plešite jer ples nije opasan nego lijek!"

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.