putovanje

Nekad dva Berlina su sad jedna atrakcija

Foto: DPA/Pixsell
Foto: DPA/Pixsell
Foto: Paul Zinken/DPA/PIXSELL
Berlin
04.10.2017.
u 20:12
Najpopularniji suveniri su oni koji sadrže (kako prodavači kažu) originalne komadiće Berlinskog zida. Uz sve ljepote, u Berlinu je ipak najvažnija priča koju grad čuva
Pogledaj originalni članak

Na samom početku priče o nekom gradu valja istaknuti ono najbolje u njemu, nešto čime osvaja na prvu. Ako je povijest to nešto čime se neki grad ističe i što ga čini posebnim, to se bez sumnje može reći za Berlin.


 

Iako ima prekrasne znamenitosti, zanimljive atrakcije, izvrsne restorane i odlične klubove, turbulentna povijest puna preokreta ono je što intrigira tijekom razgleda njemačkog glavnog grada. Razvoj Berlina krenuo je u 18. stoljeću, a doživio je apsolutni bum u 19. stoljeću. Tada je bio kraljevsko, a potom i carsko sjedište i u to su vrijeme izgrađene neke od danas najvećih atrakcija poput slavnih Brandenburških vrata. Ipak, povijest Berlina najviše je obilježio početak 20. stoljeća, odnosno dva svjetska rata. Nakon Drugoga, Berlin je podijeljen na istočni i zapadni, kao i cijela Njemačka.

Izgrađen je Berlinski zid, oličenje hladnog rata, a ruta kojom je prolazio danas je obilježena linijom na podu od crvenih cigli. Dijelovi zida koji je srušen 1989. također su postavljeni na nekoliko lokacija u gradu te su velika atrakcija za fotografiranje, a posebno su popularni (i skupi) suveniri koji na neki način u sebi imaju ugrađen mali dio Berlinskog zida za koje prodavači tvrde da su originalni. Među najpopularnijim je atrakcijama, kada je o Berlinskom zidu riječ, Checkpoint Charlie, jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza između istočnog i zapadnog Berlina. Danas ondje i dalje stoji “kućica“, a može se uloviti i osoba s pečatom obučena u vojnu odoru. Ona će turistima za nekoliko eura “poštambiljati“ putovnicu nizom raznih pečata koji navodno izgledaju identično kao kada se uistinu prelazilo iz jedne Njemačke u drugu. Kao što reklama kaže - “vaša viza za Istočni Berlin“.

U Istočnom Berlinu nalazio se Potsdamer Platz koji je udaljen nekoliko minuta šetnje od graničnog prijelaza. Taj su dio zvali najvećim gradilištem 1990-ih godina, a rezultati se danas dobro vide pa tako niz modernih i poslovnih zgrada nimalo ne asocira na socijalizam. Još jedan dio grada koji se ne smije propustiti je “žila kucavica“, ulica Unter den Linden, koja mami turiste bogatom ponudom na svakom koraku. Na njezinu kraju nalazi se najpoznatiji park Tiergarten, a tu je i impresivni Reichstag, zgrada u kojoj je sjedište jednog od dvaju domova njemačkog parlamenta Bundestaga. Omiljeno je mjesto za fotografiranje čak i za one koje ne zanima politika. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

M3
Miške 3
06:54 05.10.2017.

Srce mi se kida kad to čitam. Tu sam živio , u oba Berlina. Bio momak, tu se oženio, tu mi se rodila kćer . I sve to u centru nedaleko Brandenburških vratiju . Došao sam u Berlin poslije New Yorka, a potom premješten u Beč. Niti jedan grad, nije kao Berlin. Kad da sam došao kući kad sam stigao. I u srcu uvijek ću ostati Berlinčanin. Pljuvajte sad po meni koliko hoćete..

MA
Marvin
18:03 05.10.2017.

Miske3 Zasto lazes , sto ne govoris istinu , bio si u istocnom Berlinu a u zapadni si dolazio da kupis stvari jer u istocnom nije bilo nista , s diplomatskim pasosem si mogao iz istocnog dijela u zapadni dio , dok za gradane istocnog Berlina je bio samo san.Ja sam cesto isao u istocni , bilo bi lijepo da ne lazes narodu.

MA
Marvin
15:46 06.10.2017.

Miske3 Po lazovima cu uvijek pljuvati .