Nov početak

Ne postoji savršen trenutak za provedbu novogodišnjih odluka – krenite odmah!

Foto: Arhiva VL
Ne postoji savršen trenutak za provedbu novogodišnjih odluka – krenite odmah!
30.12.2009.
u 08:00
Nemojte čekati krizu ili dopustiti da prođu godine kako biste shvatiti da niste zadovoljni ili ne činite dobro ni sebi ni drugima. Iako vam se čini da su te navike jače od vas, ustanovit ćete da su prepreka da budete ono što zapravo jeste
Pogledaj originalni članak

Nanese li vas ove godine na Silvestrovo put u Napulj, ne zaboravite kacigu. Tamo se mnogi stanovnici točno u ponoć rješavaju starudije i krame u skladu sa stoljetnom tradicijom – bacajući je kroz prozor. Treba li se riješiti stolaca, ormara, klavira…, najbolje je to učiniti ulaskom u novo ljeto.

I Babilonci su željeli

Tako je i s lošim navikama. Vjerovali ili ne, novogodišnje odluke običaj su star barem četiri milenija. Još su se i Babilonci na Staru godinu (bez)uspješno odlučivali riješiti dugova i pozajmica, baš kao što i mi to danas činimo. Napredna zapadnjačka svijest je na ljestvicu presudnih odluka na prva dva mjesta, ispred “vraćanja dugova”, ipak smjestila mnogo važnije skidanje kilograma te prestanak pušenja. Zašto su baš prvi dani nove godine idealni za nove početke?

– Početkom godine velik broj ljudi sklon je donošenju odluka koje bi im trebale promijeniti život nabolje. Obično je riječ o odustajanju od nekih navika kojih se svakako želimo riješiti kako bismo svoj život učinili ljepšim. Odnekud treba početi pa se prvi dani nove godine čine kao najbolje rješenje. No to nije nimalo lako, bez obzira na to je li riječ o novogodišnjim odlukama ili tek težnji da kvalitetnije živimo – kaže Tatjana Divjak, životni trener.

Nemojte čekati krizu ili dopustiti da prođu godine kako biste shvatiti da niste zadovoljni ili ne činite dobro ni sebi ni drugima. Iako vam se čini da su te navike jače od vas, ustanovit ćete da su prepreka da budete ono što zapravo jeste.

Piši, riši, ali znaj ...

Usprkos tome, ponekad odustajemo samo zato što naša odluka nije bila dovoljno čvrsta. Zato treba krenuti malim koracima naprijed: čak i mali pomak pomaže kao i velika postignuća. Pomoći će vam ako svoju odluku stavite na papir i zapišete je, pa ako je potrebno, i potpišite izjavu uz datum kada ste odluku donijeli i rok u kojem želite ostvariti promjenu. Učinkovito je zapravo pristupiti postavljanju ciljeva prema principu SMART (mudro): specifično, mjerljivo, aktivno, realno, vremenski određeno, savjetuje Tatjana Divjak.

Želite li se uistinu riješiti loših navika, najprije osvijestite njihove negativne posljedice, donesite odluku, odredite cilj, zatražite potporu okoline i nagradite se za svaki uspješan korak

I, za kraj, čekate li savršen trenutak, nikad nećete započeti. Ne postoji bolji trenutak za početak od – ovoga sada.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.