TRAJU GODINAMA

Namirnice koje nemaju rok trajanja

Foto: Getty Images
Instant kava
Foto: Getty Images
Javorov sirup
Foto: Getty Images
Bijeli ocat
Foto: Thinkstock
Sol
Foto: Thinkstock
šećer
Foto: Thinkstock
med
23.03.2019.
u 21:15
Kuhinjska ili morska, sol može trajati vječno, odnosno, neće se pokvariti.
Pogledaj originalni članak

Instant kava - U hladnjaku je možete čuvati godinama i to bez obzira je li pakiranje otvoreno ili ne. Ipak, vjerojatno ćete je upotrijebiti i potrošiti puno prije.

Javorov sirup - Sličan medu, javorov sirup najčešće se koristi kao preljev za palačinke ili dodatak slaticama. Mnogi će ga upotrijebiti i kao prirodno sladilo, umjesto šećera.

Bijeli ocat - Može trajati vječno. Osim što se koristi za kiseljenje namirnica, dodatak salatama, odličan je i kao prirodno sredstvo za čišćenje.

Sol - Kuhinjska ili morska, sol može trajati vječno, odnosno, neće se pokvariti. Jedino može "pokupiti" vlagu, stoga je dobro ubaciti nekoliko zrna riže u pakiranje kako biste to spriječili.

Šećer- Neće se pokvariti bez obzira koliko stoji, no može postati mamac insektima i uslijed vlage, povezati se u veće komade koji mogu postati vrlo tvrdi. No, i dalje će biti dobar za uporabu.

Med - Od davnina upotrebljavana namirnica u razne svrhe, nema rok trajanja. Ne moće se pokvariti, jedino što s emože dogoditi uslijed vremena jest da se kristalizira, ali ako vam to smeta, staklenku s medom stavite u toplu kupelj dok se kristali ne rastvore. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

AL
AlBundy72
21:41 23.03.2019.

Med kupljen u Hrvatsloj ima rok trajanja ,na svakoj deklaraciji pise rok ..znaci da nam ne prodaju med a sve je po zakonu ,klasika

CV
cvijece
22:00 23.03.2019.

Med nađen u piramidama nakon 3300 godina je bio savršen jer je bio pohranjen kao zreli med.Nije se vadio iz saća na vrat na nos u trci za profitom.

ZH
Zlatousti Hrvat
07:10 24.03.2019.

Meni su jednom u vinskom octu izrasle gljive