Žene kao hranitelji obitelji

Može li ljubav preživjeti ako žena zarađuje više?

Foto: Arhiva VL
Može li ljubav preživjeti ako žena zarađuje više?
10.02.2010.
u 17:02
Većinu žena ispod 50-e godine života odmalena su učili da trebaju imati karijeru i biti plaćene jednako kao muškarci - taj je koncept postao općeprihvaćen. Ali nitko nije predvidio da bi žene mogle zarađivati više...
Pogledaj originalni članak

Veliko britansko istraživanje pokazalo je da gotovo polovica žena zarađuje jednako ili više od svojih muževa. U 19 posto veza žene zarađuju više od svojih muževa, a u još 25 posto veza supružnici zarađuju jednako. Većinu žena ispod 50-e godine života odmalena su učili da trebaju imati karijeru i biti plaćene jednako kao muškarci - taj je koncept postao općeprihvaćen. Ali nitko nije predvidio da bi žene mogle zarađivati više od muškaraca. Ta je ideja donedavno bila nezamisliva. Zamjena uloga upravo se događa i vjerojatno je jedna od najvećih i najznačajnijih društvenih promjena našeg doba, čiji će utjecaj na brak i obitelj tek postati vidljiv. Naša ekonomija sada treba zaposlene žene, tako da će žena koje zarađuju više biti sve više.

Tko su žene koje više zarađuju i što misle o svom novom statusu? Jesu li one sjajan primjer za nove generacije ili, pak, recept za propast veza?

Nikki Owen (49) direktorica je u vlastitoj međunarodnoj kompaniji. Sa svojim zaručnikom, menadžerom korisničkih usluga Markom (50), prvi put počela je izlaziti kad su bili tinejdžeri.

- Tad me ostavio jer je bio zastrašen mojom ambicijom. Nakon četiri godine, opet smo se našli preko prijatelja i otad smo skupa - kaže Nikki.

U sljedećim godinama ona je brzo napredovala u karijeru te sad zarađuje pet puta više od Marka, a to će se vjerojatno još povećati sljedećih godina.

- Kad sam prvi put dobila ugovor od 60.000 funti, Mark je rekao: “Zarađuješ više mjesečno nego ja godišnje”, opisuje Nikki.

Mark, pak, priznaje da bi vjerojatno imao velikih problema s njenom moći zarađivanja da već nije bio zaljubljen i da nisu postali vrlo bliski. Kao i drugi parovi u takvoj situaciji, morali su ponovno preispitati svoje najdublje osjećaje i očekivanja u vezi te se uskladiti s ovom zamjenom uloga.

- Ako bih mjerio sebe prema mjerilima svog pokojnog oca, koji je smatrao da muškarac treba hraniti obitelj i dati joj sigurnost, tada bih se osjećao jadno, priznaje Mark. I Nikki je imala problem jer je smatrala da bi Mark trebao biti ambiciozan kao i ona, pa ga je čak poslala - psihologu.

Profesorica Jacqueline Scott potvrđuje da su uspješni muškarci sretni kad se ožene ženom manje ambicioznom, međutim, uspješne žene žele da njihovi muškarci budu ambiciozni. Problem je što se naš društveni i emocionalni život nije promijenio tako brzo kao ekonomski, kaže Scott.

Naši očevi svoj su identitet uvelike potvrđivali time što su hranili i štitili obitelj, a naše majke svoj identitet brigom za djecu. Ove tradicionalne uloge još su duboko ukorijenjene u društvu.

Nikki i Mark morali su sami naučiti rješavati svoje probleme. Njihova situacija sad je vrlo česta i to u profesijama kao što su medicina i pravo, gdje je sve više žena koje zarađuju puno više nego partneri.

Naravno, nisu sve zaposlene žene ambiciozne, nego jednostavno rade kako bi platile račune, a mnoge slučajno postaju hraniteljice obitelji jer su muževi ostali bez posla. Naime, recesija je više pogodila tradicionalna muška zanimanja, poput građevine i financija.

Gary Northeast (55) radi tek povremeno, a njegova supruga (44) stalno je zaposlena. Roditelji su sedmogodišnjih blizanki. Njegova supruga, kaže Gary, osjeća se pod velikim pritiskom zato što je glavna hraniteljica obitelji. Stanuju na selu i Gary tvrdi da sredina prihvaća njihov način života, ali poznaje mnoge povremeno zaposlene muškarce u gradu, čije partnerice zarađuju više, a koji se osjećaju izolirani i čiji roditelji ne razumiju njihovu ulogu.

Kod parova zamijenjenih uloga mogu se javiti ljutnja i krivnja. Žene su pod prevelikih pritiskom jer zarađuju novac, a roditelji očekuju tradicionalnu ulogu majke i žene. Žene također znaju podcjenjivati svoje muškarce koji slabo zarađuju i govore “pokušava mi pomoći, ali je beznadan”.

Statistike, pak, pokazuju da 30 posto obitelji ipak preferira da muškarac bude glavni hranitelj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
balance
17:36 10.02.2010.

Moze.Ali se onda prihvati kucnih poslova i sto si iso\" na tekme iso\" si!!!!!!