POTJERA ZA MRŠAVOŠĆU

Modnim kritičarima je i savršenstvo predebelo

04.12.2008.
u 15:06
Pogledaj originalni članak

Na američkoj TV-mreži CBS sinoć je prikazana snimka modne revije poznatog proizvođača rublja Victoria's Secret, održane 15. studenoga u Miamiju. Jedna od supermanekenki koje su sudjelovale na tome popularnom pokazivanju ženskih čari i čari maštovitoga intimnog rublja je i Karolina Kurkova, oko čijih se fotografija nedavno podizala prašina zato što je uočeno da nema pupak, ali ne i zato što je izgledala lošije nego inače. No, jedna od karakteristika modnog svijeta je i njegova histerična hipokrizija i bezglava potjera za mršavošću po svaku cijenu.

Tako je u Miamiju, dok je zbilja sjajno građena Kurkova šetala pistom u majušnim gaćicama, reporter newyorškog Posta čuo ženu u publici (koja, usput rečeno, ni sama nije bila baš nekakva grančica) kako za češko-slovačku manekenku kaže:
- Dakle, ona se zbilja uprasila! Drago mi je što je skinula malo te težine, ali mislim, zbilja...
Pazite, to je rekla za ženu koja izgleda ovako:

I onda se čovjek zapita vrijedi li zbilja manekenstvo tih novaca – nikakav honorar ne može umanjiti jezivi stres zbog stalnog pritiska ljudi iza scene (obično samih prilično debeljuškastih) da se izgleda mršavo, mršavo, što mršavije... A evo kako izgleda uobičajena prehrana Karoline Kurkove i što sve ona trpi da bi zadržala manekensku liniju:
- Jedem isključivo čisto i svježe. Kad se probudim, popijem zeleni sok u koji je umiješano malo proteinskog praha i glutamina. Onda dva sata kasnije pojedem dva tvrdo skuhana jaja. Pa dva do tri sata kasnije pojedem točno 10 oraha ili lješnjaka. Onda riba sa žara s povrćem i salatom. A onda opet zeleni sok. Vrlo jednostavno.

To je brojanje lješnjaka i oraha, jer si ne može dopustiti više od točno deset, svakodnevno; neposredno prije revija, dodatno se steše tako što iz prehrane potpuno izbaci ugljikohidrate i žitarice te vježba tri sata dnevno.

I sve to da bi netko na reviji rekao:
- Vidi debeljucu!
Moda je očito ne samo ukus onih koji nemaju ukusa, nego i vitkost onih koji sami vitkosti nemaju...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr