Restoran Bedem

Modernije ‘zapakirali’ recepte bakica i dedeka

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
14.03.2019.
u 14:20
– Primijetili smo da su naš Varaždin preplavile pizze, ćevapi i slična jela. Htjeli smo tu monotoniju razbiti domaćim tradicionalno-modernim jelima.
Pogledaj originalni članak

Zašto je u svijetu gastronomije više muškaraca nego žena? Zlatko Novak, kuhar u varaždinskom restoranu “Bedem”, koji je otvorio s kolegom kuharom Anđelkom Levanićem, nudi odgovor.

– To je normalno u svijetu. Mislim da je glavni razlog to što je to fizički iscrpljujući posao. Svi na TV-u gledaju kako se kuha i čini im se lijepo, sjajno i bajno, ali realnost je surova – kaže kuhar koji je nedavno pobijedio na natjecanju CRO TOP 10, Hrvatskog kuharskog saveza. Od kuhanja se opušta vozeći motocikl Hard Enduro po bregima i šumama.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Turistička patrola - Varaždin

Kad su otvarali “Bedem” pokraj staroga grada, vizija im je bila da tradicionalnu hranu predstave na malo moderniji način i da recepture bakica i dedeka modernije zapakiraju. To su, na primjer, smuđ s kiselim kupusom i krumpirom, štrukli od fazana...

– Primijetili smo da su naš Varaždin preplavile pizze, ćevapi i slična jela. Htjeli smo tu monotoniju razbiti domaćim tradicionalno-modernim jelima.

Nakon tri godine, dobili su i Michelinovu preporuku. Nude gablece po 30 kuna, a na jelovniku su po toj cijeni bili, na primjer, pileći odrezak u panadi od kokosa i lješnjaka ili pileći svitak punjen marelicama. Od jela po narudžbi imaju, na primjer, pastrvu sa šafranom za 45 kuna, zagorsku zakusku (uz meso tu je i sir prgica te kosana mast) za 39 ili dimljenu ždrebetinu sa sirom grabancijašem za 59 kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.