Velik odaziv

Tajkun na Twitteru dijeli 9 milijuna dolara da vidi kako novac utječe na ljude

Foto: YouTube
Tajkun na Twitteru dijeli 9 milijuna dolara da vidi kako novac utječe na ljude
10.01.2020.
u 11:42
Staro pitanje čini li novac ljude zaista sretnijima možda napokon dobije odgovor.
Pogledaj originalni članak

Japanski šoping-tajkun Yusaku Maezawa darovao je 9 milijuna dolara (62 milijuna kuna) svojim pratiteljima na Twitteru kako bi napravio socijalni eksperiment i provjerio kako novac utječe na ljude. Svaki od tisuću pratitelja dobilo je  oko 9100 dolara (oko 62 700 kuna) koje mogu potrošiti kako god žele. Morali su samo retweetati njegovu objavu, prenosi UNILAD.

Ako ste požurili odmah na Twitter, moramo vam reći da nemate sreće – natječaj je zatvoren 7. siječnja u ponoć. Više od 4 milijuna korisnika podijelilo je ovu objavu, ali samo tisuću od njih ''ulovilo'' je novac.

Maezawa se javio korisnicima putem poruke u iduća dva, tri dana. Nakon što ih je obavijestio o dobitku, dogovorio se s njima da će ostati u kontaktu kako bi došao do rezultata svojeg eksperimenta. Dobitnici će morati odgovarati na pitanja poput onog na što su potrošili novac. Yusaku je također tražio pomoć socijalnih znanstvenika da mu pomognu analizirati rezultate.

U nizu svojih objava ovaj tajkun pokrenuo je i raspravu o važnosti osnovnog dohotka i potrebi njegova uvođenja u Japanu. Osnovni dohodak mehanizam je kojim vlada mjesečno plaća građanima fiksni iznos, a on smatra kako će njegova kampanja potaknuti vladu na razmišljanje o pogodnostima i subvencijama građana.

Maezawi nije ovo prvi put da radi ovakav projekt. Godine 2019. u siječnju 100 sretnika dobilo je oko 914 000 dolara (oko 6 milijuna i 300 000 kuna). 

Ovaj tweet srušio je sve rekorde retweetanja jer je objavu podijelilo 4,68 milijuna korisnika.

O tome koliko Maezawa ima novca, govori i činjenica da je već sada rezervirao svako moguće sjedalo na SpaceX letu oko Mjeseca.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.