TKO BI REKAO?

Masna hrana i alkohol najbolji recept za mršavljenje

02.01.2009.
u 12:01
Pogledaj originalni članak

Neki ljudi jednostavno ne žele odustati od traženja savršene dijete, a među njima je i njujorška nutricionistica Esther Blum koja tvrdi da su masna hrana i alkohol najbolji recept za gubitak suvišnih kilograma. Ova dijeta posljednji je hit u SAD-u, a u njezinu djelotvornost povjerovale su i brojne zvijezde poput Sare Jessice Parker, Sharon Stone i Teri Hatcher.  

Sarah je tako poslušala Estherin savjet da je dan najbolje početi omletom od povrća i jagodama. Sharon je pak navodno prestala jesti bjelanjke te se prebacila na žutanjke i maslac, a poznata mršavica Teri Hatcher također je počela uživati u hrani bogatoj zasićenim mastima.

- Svi bismo trebali jesti masnu hranu. Nemasna hrana može pridonijeti debljanju jer je tijelo registrira kao ugljikohidrate. Ta hrana također ima manje vitamina D. Žutanjak sadrži više proteina nego bjelanjak, a bogat je lecitinom i kolinom koji su dobri za jetru i razgradnju kolesterola – objašnjava Blum.

Zasićene masti podupiru kosti, štite jetru, pojačavaju imunitet i apsorbiraju omega-3 masne kiseline. Ako se konzumiraju umjereno, ne uzrokuju bolesti srca, već usporavaju apsorbciju hrane u želucu tako da se duže osjećate sitima – dodaje.
Osim omleta od povrća za doručak, Blum također predlaže ciklu i mrkvu za detoksikaciju te divlji losos triput tjedno.

Losos je poput face-liftinga u vašem hladnjaku. Vaš unutarnji plastični kirurg. Divlji losos stimulira mišiće i tako vašem licu i tijelu daje lijepe konture – tvrdi nutricionistica.

No, to nije sve. Mnogi će se sigurno obradovati kad čuju da ova dijeta uključuje i alkohol - i to čista žestoka pića bez miješanja sa sokovima. Naravno, opet u umjerenim količinama i s ledom.

Da Esther zna što govori, potvrđuje i nagrada Američke udruge nutricionista koju je osvojila njezina knjiga “Secrets of Gorgeous: Hundreds of Ways to Live Well While Living It Up”, koja se opisuje kao “knjiga o dijeti za stvarne ljude”.

Možda je upravo ovaj način mršavljenja onaj koji će vam pomoći da novogodišnju odluku o dijeti napokon ostvarite.

(K.B.)



Pogledajte na vecernji.hr