Rano u krevet

Manje od osam sati spavanja svake noći loše za zdravlje

Manje od osam sati spavanja svake noći loše za zdravlje
11.02.2011.
u 12:44
Manjak spavanja povećava rizik od napredovanja srčanih bolesti za gotovo 50 posto, upozoravaju britanski znanstvenici sa sveučilišta Warwick
Pogledaj originalni članak

Rizik od napredovanja bolesti srca može porasti i 48 posto ako čovjek ne spava dovoljno, javljaju znanstvenici sa sveučilišta Warwick. Premalo spavanja tijekom dužeg razdoblja povećava rizik od srčanog napada i udara, poručuju znanstvenici. Ustanovili su da ljudsko zdravlje čuva san od šest do osam sati, donosi BBC online. Istraživači su pratili zbivanja u razdoblju od sedam do čak 25 godina na više od 470.000 osoba iz osam zemalja, među kojima iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, Švedske i Japana.

– Ako se noću spava manje od šest sati i ako je san isprekidan, izgledi od ozbiljnog pogoršanja srčanih bolesti povećavaju su za 48 posto, dok se rizik od srčanog udara povećava za 15 posto. Trend kasnog lijeganja i ranog ustajanja tempirana je bomba za naše zdravlje. Od modernog se čovjeka mnogo očekuje, cijeli niz životnih i poslovnih aktivnosti posložen je tako da nam oduzima vrijeme za spavanje – upozoravaju znanstvenici s Warwicka.

Objašnjavaju da kronična neispavanost proizvodi kemikalije u tijelu koje su krivci za povećani rizik od razvoja srčanih bolesti, ali i za povišeni tlak, dijabetes i pretilost. Upozoravaju pritom da previše spavanja, više od devet sati, može biti pokazatelj bolesti, uključujući i kardiovaskularne.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
liliZG
14:12 11.02.2011.

Dajte ne kenjajte, najmanje 8 sati spavanja , a više od 9 je loše????????? Kaj onda točno 8 i pol sati spavanja je savršeno, ajmo ljudi narihtajte satove i na spavanje i pazite točno 8 i pol.......... ni više ni manje.....