puno dobrobiti

Ljubljenje, grljenje, maženje može ojačati imunitet

Foto: Reuters/PIXSELL
Ljubljenje, grljenje, maženje može ojačati imunitet
30.01.2013.
u 11:20
Grljenje, maženje, ljubljenje - potaknut će proizvodnju oksitocina koji povezuje s partnerom
Pogledaj originalni članak

Istraživači su prije nekoliko dana otkrili da grljenje s bliskim osobama može olakšati stres i tjeskobu, smanjiti krvni tlak, pa čak i pojačati pamćenje - ali grljenje sa strancima može imati suprotan učinak. Stručnjaci vjeruju da je dodatni poticaj hormon oksitocin koji se luči već i pri najmanjem zagrljaju. Oksitocin ima više smirujući učinak na žene nego muškarce, a u jednoj drugoj studiji učinak kratkog zagrljaja u jutarnjim satima pomaže pregurati stresan i težak dan na poslu, prenosi Huffingtonpost. Možda najbolja vijest je da grljenje nije jedini način na koji ćete potaknuti vaše zdravlje i imunosni sistem.

 

Maženje

Možemo ga nazvati i proširenim zagrljajem - maženje također oslobađa oksitocin koji može smanjiti krvni tlak i ujedno nas povezati s partnerom. Maženje može pomoći boljoj komunikaciji s partnerom.

- Neverbalna komunikacija može biti vrlo moćan način za reći svom partneru, "moj/moja si". Maženje je način da se kaže "znam kako se osjećam". To nam omogućuje da osjećamo da nas partner poznaje kako to riječi ne mogu prenijeti - govori bračni savjetnik David Klow. 

Ljubavno šaputanje

Čak i samo provođenje vremena zajedno, bez dodirivanja, možete utjecati na snižavanje krvnog tlaka nego kada vrijeme ne provodimo s nekime tko nam nije bitan. Trud koji ulažemo dok komunicirano samo može ojačati vaš odnos.

Ljubljenje

Naravno, ljubljenje također utječe na razinu oksitocina i kortizola, i, baš kao i grljenje i maženje, može smanjiti stres. Ljubljenje čisti zube jer povećava proizvodnju sline koja uklanja bakterije i pomaže u borbi protiv nakupljanja zubnog plaka.

Seks

Osim što vam omogućuje opuštanje i potrošnju kalorija, vrijeme među plahtama može vam pomoći da se učinkovitije borite protiv bakterija i gripe. Dokle god vaš partner nije bolestan, nekoliko seksi seansi tjedno može potaknuti proizvodnju određenog broja antitijela koja se bore protiv prehlade. Seks također omogućuje bolji san, zahvaljujući opuštajućem djelovanju oksitocina i povećanju hormona prolaktina koji se obično povisuje tijekom sna. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.