Začini kao lijek

Kurkuma prevenira karcinome, čisti jetru i čuva mozak

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Kurkuma prevenira karcinome, čisti jetru i čuva mozak
23.04.2013.
u 12:00
Snažno je protuupalno sredstvo jednako učinkovito kao farmaceutski pripravci, samo bez nuspojava
Pogledaj originalni članak

Sve što našem tijelu treba da bismo održali zdravlje nudi nam priroda. Među biljkama, koje su izvrstan začin, a k tome s ljekovitim učinkom, je i kurkuma. Podrijetlom s Dalekog istoka i sastavni dio poznatog začina curryja, kurkuma je danas osvojila cijeli svijet. Ljekovitost te iznimne biljke pripisuje se kurkuminu, njezinoj najdjelatnijoj komponenti. Prirodni je antiseptik i baktericid te zbog toga cijenjena u dezinfekciji posjeklina i opeklina. I znanost je više puta, u mnogim istraživanjima, potvrdila njezinu učinkovitost u prevenciji raznih vrsta karcinoma.

Stručnjaci sveučilišta Michigan otkrili su da kurkuma ima začuđujuće velik spektar antioksidativnih, antitumorskih, antimutagenih, antibiotskih, antiviralnih, antifungalnih, antidijabetičkih i antiupalnih svojstava. Dokazano je da, kombinirana s cvjetačom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast zloćudnih stanica, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dječjoj dobi. Potvrđeno je također da je izniman prirodni čistač jetre te može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimerove bolesti jer uklanja plak nataložen u mozgu. Neka istraživanja upućuju na to da sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače. Snažno je protuupalno sredstvo jednako učinkovito kao farmaceutski pripravci, samo bez nuspojava. Stoga je savršena kod upalnih procesa poput artritisa i reumatoidnog artritisa.

Dokazano je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti, potiče mršavljenje, pomaže kod psorijaze i u borbi protiv depresije. (g)

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.