Riblje delicije

Kraljica švoja u vili ruža sedam desetljeća kreira delicije od ribe

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Kraljica švoja u vili ruža sedam desetljeća kreira delicije od ribe
22.11.2012.
u 21:12
Prve uspomene ove doajenke u svijetu gastronomije vezana su za obiteljsku oštariju Maruzza u kojoj je prije 75 godina radio njezin otac.
Pogledaj originalni članak

Otkad zna za sebe, Rosetta Zancola Martinčić motala se po restoranu i kuhinji. Prve uspomene ove doajenke u svijetu gastronomije vezana su za obiteljsku oštariju Maruzza u kojoj je prije 75 godina radio njezin otac. Uz nju je bilo boćalište na koje bi se za vikende slili deseci gostiju koje je valjalo nahraniti. Obitelj Zancola je za boćare koji su dolazili na biciklima pripremala domaću hranu, tripice, bakalar, maneštre, njoke sa šugom od domaće kokoši, ručno vučene i rezane tagliatelle i kruh... Sve po recepturama none Karoline koje je Rosetta, danas afirmirana kuharica, zbog čijih delicija gurmani putuju i nekoliko stotina kilometara, upijala, dorađivala te stvarala nova jedinstvena jela.

– Život u Savudriji, pedesetak metara od našeg modrog morskog vrta okruženog ružama, izvor je neiscrpne inspiracije kada je u pitanju kuhanje – kaže nam gospođa Rosetta. Riba, a posebno švoj, čije je stanište upravo naša vala i gdje se ta predivna vrsta tovi, nadahnuli su me da kreiram cijeli niz jela. Švoj je riba na kojoj sam i ja rasla te podizala i hranila obitelj, riba koju će svaki roditelj odabrati za dijete jer je nježna, ukusna, diskretnog mirisa, s malo kosti, kratko se priprema... Švoj, list, solea, ma kako ga zvali, riba je s kojom možete što god poželite, od predjela, jesti ga sirovog, s tjesteninom, umijesiti u kruh, pa čak i sljubiti s čokoladom – kazuje uvijek nasmijana poznata kuharica.

Njezina obitelj, suprug Marko i kći Elena, koja vodi uspješan obiteljski hotel, pokrenula je Dane švoja kako bi se navika i načini pripreme ribe popularizirali, i to upravo u Savudriji.

Recepte možete pročitati u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.