Foto: Srđan Hebar Konoba Vinko
Obiteljsko nasljeđe - Šukundjed Tomeka, Mirko, unuk Vinko, praunuka Maja i praunuk Tomislav, svi rade u restoranu. Ali pršut reže isključivo otac, ima u tome više 50 godina staža
Foto: Srđan Hebar Konoba Vinko
Foto: Srđan Hebar Konoba Vinko
Foto: Srđan Hebar Konoba Vinko
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Plaža Slanica
Plaža Slanica jedna je od ljepših i privlačnijih

Konoba Vinko: Šank radi 107 godina, a temeljac za teleći rižoto priprema se punih 12 sati

03. 08. 2018. u 11:07 4
Djed je u kući otvorio oštariju Velika Mlaka, bilo je to jedino mjesto za okrepu za putnike od Šibenika prema Drnišu i Kninu

Konoba Vinko u šibenskom kraju poznata je kao mjesto gdje se sjajno jede. Tu dolaze domaći, turisti, tko god stigne. Konjevrate.

SPLIT Turiste u Klisu čekaju slasni zalogaji i fini mirisi

Zašto je ime sela Konjevrate?

– Vrate tu konje. Jednostavno je... – kaže Vinko Krnić (66), vlasnik konobe Vinko.

Putnici se na ovom mjestu zaustavljaju ravno 107 godina. Nevjerojatno, zar ne? Solidna gostioničarska tradicija..

Restoran Perivoj Šef kuhinje je Braco Sanjin koji je lani animirao kolege da kuhaju za vatrogasce

Četiri sata jahanja

– Šukundjed Tomeka otvorio je 1911. u našoj kući oštariju, zvala se Velika Mlaka. I otad se tu iza šanka ne staje... U ono je doba ovo bilo jedino mjesto za okrepu za putnike od Šibenika prema Drnišu i Kninu. A kako se tad putovalo na konjima, ovdje ih se mijenjalo. Putnik bi vratio konja te uzeo odmornog i nastavio prema Šibeniku.

Foto: Srđan Hebar Konoba Vinko

Koliko mu je trebalo?

Četiri sata, danas si dolje za deset minuta – kaže Vinko.

Je l’ bilo obračuna kuburama ispred oštarije?

– Nije, ne – smiju se ovdje pa dodaju: – Ali znalo se dogoditi da radnici ostave pola nadnice tu na šanku. U novije vrijeme ovdje se događa gastronomska priča koja je ponos kraja. Najpoznatiji su po odojku, po odličnom roštilju, pršutu... Ali i rižotu.

– Teleći rižoto na skradinski način radimo po receptu djeda Mirka. On je kuhao na svim pirovima u ovom kraju sredinom prošlog stoljeća, a imao je u svojoj bilježnici sve one brojke za izračun koliko čega treba za pir. Od čačkalice do torte. Samo je trebalo reći koliko ljudi će doći na vjenčanje i on bi sve izračunao. A rižoto? Prva smjena stavi ujutro da se temeljac od pivca i telećih kostiju krčka, a onda ga navečer, iza 20 sati, druga smjena skida s vatre. Samo se temeljac radi 12 sati, i tako svaki dan... – kažu u Konjevratima. 
 

Foto: Srđan Hebar Konoba Vinko

I gosti se vrate

Tomeka, Mirko, sad unuk Vinko, a u restoranu rade i – praunuka Maja i praunuk Tomislav. No pršut reže isključivo otac.

– Imam više od 50 godina staža, počeo sam s 14 godina. Evo, moraš probati...

rovinj Stol među maslinama? Ili u vinogradu? Nema problema...

Pršut odličan (30 kuna porcija), a rižoto na skradinski još bolji (80 kuna). Za desert – kolač od mrkve (28 kuna). U Konjevrate se treba – vratiti.  Ovamo se i gosti vrate

TOP 5 za kupanje

1. Jadrija

2. Rezalište

3. Banj

4. Slanica Murter

5. Minerska

Info

Povoljno parkiranje, ali i umjerene cijene kave i piva

Parkiranje: 5 kn/h  Pivo 0,5 l: 18 kn Kava espresso: 10 kn  
 

JESTE LI ZNALI?

Ovo znaju rijetki Šibenčani. Na mjestu gdje je najluksuzniji hotel ovog kraja D-Resort, odnosno i hotel i marina, nekad je bila vojarna. I to još od Austro-Ugarske. Prema zapisima iz tog doba, jedan od ročnika u vojarni bio je i Ante Pavelić. Trebao je služiti u Puli, no završio je u vojarni Kuline i radio na njezinu zidanju. Riječ je o 1915., što je on zidao, danas je srušeno.

Konoba Vinko

Uz Cestu 57, Konjevrate

Vlasnici: Obitelj Krnić

Iznos računa (1 osoba) 152 kune

....

Izbor i kvaliteta jela (DO MAKS. 50 bodova) 46

Izbor i kvaliteta PIĆA (DO MAKS. 15 bodova)13 

Posluga i ljubaznost (DO MAKS. 10 bodova)10

Dojmovi i prostor (DO MAKS. 20 bodova)18

Ukupnost ponude (DO MAKS. 5 bodova) 4 

UKUPNO 91

3 zvjezdice - 80-87 bodova

4 zvjezdice - 88-94 bodova

Velika zvjezdica - više od 95 bodova
 

pogledajte na vecernji.hr
Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".