nepovratne posljedice

Klimatske promjene utječu na zdravlje pluća, dokazali stručnjaci

Foto: Photo by William Bossen on Unsplash
Klimatske promjene utječu na zdravlje pluća, dokazali stručnjaci
09.09.2018.
u 15:06
Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: 'Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije'
Pogledaj originalni članak

"Klimatske promjene utječu na dišne organe" i ako ih ne budemo zaustavili "imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje", upozorava u petak pet organizacija, među kojima i Europsko društvo za dišne bolesti (ERS) sa sjedištem u Lausannei, prije kongresa u Parizu.

"U vrijeme velikih vrućina i povišene vlažnosti zraka mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara", ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. rujna održava u Parizu.

Taj će skup biti prigoda za početak kampanje senzibiliziranja "Zdrava pluća za čitav život".

Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: "Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije".

"K tome, sve veće onečišćenje zraka i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posljedice na dišni sustav", ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

"Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju stakleničkih plinova i atmosferskih onečišćivača kratkog životnog vijeka imat će nepovratne posljedice na zdravlje svih građana", upozoravaju potpisnici.

>> Pogledajte video - Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AU
austrougarskigeneral
18:46 09.09.2018.

trujemo atmosferu

JU
jumbo2110
13:12 18.09.2018.

Klimatske promjene su sasvim normalna pojava na koju ljudi uopce neutjecu . Sve je ovo glupost preko koje se ogromna lova vrti .