Foto: Photo by William Bossen on Unsplash Klimatske promjene utječu na zdravlje pluća, dokazali stručnjaci

Klimatske promjene utječu na zdravlje pluća, dokazali stručnjaci

09. 09. 2018. u 15:06 2
Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: 'Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije'

"Klimatske promjene utječu na dišne organe" i ako ih ne budemo zaustavili "imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje", upozorava u petak pet organizacija, među kojima i Europsko društvo za dišne bolesti (ERS) sa sjedištem u Lausannei, prije kongresa u Parizu.

neće u školu Djevojčica prosvjeduje ispred švedskog parlamenta: 'Ovo radim jer nitko drugi ništa ne poduzima'

"U vrijeme velikih vrućina i povišene vlažnosti zraka mogu se pojaviti simptomi kod astmatičara", ističu organizacije u izjavi objavljenoj uoči međunarodnog kongresa ERS-a koji se od 15. do 19. rujna održava u Parizu.

Taj će skup biti prigoda za početak kampanje senzibiliziranja "Zdrava pluća za čitav život".

Klimatske promjene mogu djelovati i neizravno: "Češće poplave povećavaju stopu vlažnosti i plijesni u zatvorenim prostorima, uzrokujući astmu, alergijski rinitis i dišne infekcije".

dramatično upozorenje Uragani će postati jači, suše i poplave češće, a pitka voda vrijedit će više nego suho zlato

"K tome, sve veće onečišćenje zraka i povećanje koncentracije ozona smanjuju plućnu funkciju i odgovorni su za neke štetne posljedice na dišni sustav", ističu organizacije, među kojima i Pneumološko društvo francuskog jezika (SPLF).

"Kašnjenje u donošenju odluka o ograničavanju stakleničkih plinova i atmosferskih onečišćivača kratkog životnog vijeka imat će nepovratne posljedice na zdravlje svih građana", upozoravaju potpisnici.

>> Pogledajte video - Simptomi raka testisa koje muškarci ne bi smjeli ignorirati

VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća
pogledajte na vecernji.hr
  • 13:12 18. rujna 2018.

    Klimatske promjene su sasvim normalna pojava na koju ljudi uopce neutjecu . Sve je ovo glupost preko koje se ogromna lova vrti .

  • 18:46 9. rujna 2018.

    trujemo atmosferu

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".