ups...

Kako si pomoći kada vas uhvati - crijevna viroza?

Foto: Shutterstock
Kako si pomoći kada vas uhvati - crijevna viroza?
02.10.2015.
u 07:33
Probiotici pomažu u liječenju i kod prevencije
Pogledaj originalni članak

Norovirusi uzrokuju čak 50 posto svih ljetnih virusnih gastroenteritisa, a njihovu širenju pogoduje – loša higijena. Riječ je o patološkom stanju koje karakterizira upala sluznice probavnog sustava koja obuhvaća želudac, tanko i debelo crijevo, što za posljedicu ima kombinaciju povraćanja, vodenastih proljeva te bolove i grčeve u trbuhu.

Što uzrokuje bolest?

– Svake godine u svijetu od gastroenteritisa oboli 3 do 5 milijardi osoba. Put prijenosa virusa koji dovode do želučano-crijevne infekcije uglavnom je feko-oralni, putem neopranih ruku te konzumacijom zaražene hrane i vode. Nažalost, neki se uzročnici mogu prenositi i kapljičnim putem, što uvelike pridonosi brzom širenju bolesti. Među virusnim infekcijama ljeti se najčešće javlja infekcija norovirusima, neovisno o dobi oboljelih – upozorava prof. dr. Miroslava Katičić i dodaje:

– Budite oprezni kod konzumiranja mesnih prerađevina kao što su salame, proizvodi od mljevenog mesa, različiti umaci, kolači s kremom i sladoled. Termički obrađujte namirnice, redovito perite ruke i ne konzumirajte masno i kvarljivo.

Glavobolja, znojenje...

– Inkubacija virusom traje najviše jedan do tri dana, a simptomi prvog dana gastroenteritisa su povraćanje, povišena temperatura, grčeviti bolovi u trbuhu i vodenasti proljevi, koji kod rotavirusa traju 3-5 dana, kod virusa Norwalk (norovirusa) 1-2 dana, a kod adenoviroze čak do dva tjedna. Uz to, bolesnici se mogu žaliti na glavobolju, znojenje, bolove u mišićima s ukočenošću zglobova, tresavicu i gubitak apetita – ističe prof. dr. Katičić.

Neučinkoviti antibiotici

Rehidracija je primaran način liječenja gastroenteritisa kod djece i odraslih i temelji se na nadomještanju tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom i povraćanjem.

– Antibiotici nisu učinkoviti, a primjena lijekova protiv povraćanja i lijekova protiv proljeva nikako se ne preporučuje – objašnjava prof. dr. Katičić.

Kako si pomoći?

1. Kako bi se spriječila iritacija želuca i pojačalo povraćanje, tekućinu je preporučljivo davati često u malim količinama

2. Kada povraćanje i proljevi prestanu, preporučuje se u prehranu uvesti domaću pileću juhu s rižom i mrkvom

3. Konzumirajte čaj od šipka i negaziranu vodu. Oboljeli od crijevne viroze mogu jesti dvopek, bananu, jabuku

4. Preporučuje se izbjegavanje mlijeka, hrane bogate vlaknima kao i masne i slatke hrane

5. Zbog slabosti koja prati ovo stanje treba izbjegavati svako fizičko naprezanje

>>Dobre bakterije uz svaki antibiotik spriječit će neugodne nuspojave

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.